Home » Artikelen » Instagram: 5 ideeën voor een fotoproject

Instagram: 5 ideeën voor een fotoproject

Instagram is een gratis app om foto's uit te wisselen via bijvoorbeeld een smartphone. Je kunt er foto's mee maken, filteren en delen op sociale netwerksites, zoals die van Instagram zelf of Facebook.

Als je iets op Instagram zet, is het leuk om met een hashtag (#) iets te zeggen over je foto. Die omschrijving is tegelijkertijd een zoekterm voor andere gebruikers. Zij kunnen via deze hashtag zelfs mee gaan doen aan het fotoproject. Een aantal ideeën om samen met je kind(eren) uit te voeren.

1. #ondertussenindemoestuin

Zaai radijs, zinnia, zonnebloemen of andere snelgroeiende planten in een pot of vanaf mei in de tuin en volg de ontwikkeling met de camera van je smartphone. Post regelmatig een foto van het groeiproces op Instagram. Neem de foto steeds vanuit dezelfde hoek, zodat de ontwikkeling van de plant goed zichtbaar is. Tip voor jongeren van 12 tot 16 jaar: Laat ze een aantal (bruine) bonen kiemen in een glazen pot. Bekleed de binnenkant van het potje eerst met papieren zakdoekjes of keukenpapier en vul de rest van de pot met grind, potgrond of zand. Stop de bonen tussen het glas en giet wat water in de pot. Zorg ervoor dat het papier goed nat wordt. Geef regelmatig water, zodat het papier vochtig blijft. Na een paar dagen zal de boon gaan uitlopen.

2. #tijdcapsule

Bespreek met je zoon of dochter wat hij of zij graag wil onthouden uit zijn jeugd. Wat is belangrijk voor hem of haar en wat past echt bij het kind? Denk aan een favoriet boek of spel, bepaald speelgoed waar veel mee gespeeld wordt of een lievelingskledingstuk. Waar wil jouw kind een foto van maken en waarom? Verzamel alle spullen en fotografeer alles tegelijk. Teken eerst met zwarte stift een vierkant of rechthoek op een groot wit vel en plaats de spullen in deze 'tijdcapsule’. Tip voor jongeren van 12 tot 16 jaar: Laat ze nadenken over wat typerend is voor deze tijd. Wat staat er over dertig jaar in een museum als mensen terugdenken aan deze periode (van het jaar 2000 tot 2013)?

3. #watisdit?

Fotografeer iets van heel dichtbij en vraag via Instagram of men kan raden wat het is. Zoek voor je gaat fotograferen met je kind naar verrassende hoeken en gekke structuren. Een boterham ziet er van heel dichtbij bijvoorbeeld ineens best vreemd uit en is moeilijk te herkennen. Leer samen met je kind met andere ogen naar alledaagse dingen kijken. Kunnen je volgers raden wat er op de foto’s staat? Tip voor jongeren van 12 tot 16 jaar: Laat ze een ‘watisdit?-raadsel’ maken met een moment uit hun favoriete filmpje of videoclip op YouTube. Ze kunnen het filmpje stilzetten op een herkenbaar moment en het scherm fotograferen. Kunnen andere Instagram-gebruikers raden om welke clip of welk filmpje het gaat?

4. #watdepotschaft

Bereid samen met je kind een lievelingsgerecht en fotografeer het recept in vier of vijf stappen. Kook bijvoorbeeld spaghetti bolognese en begin met het fotograferen van alle ingrediënten. Zet alles klaar op een effen ondergrond en fotografeer alle benodigdheden van boven af. Bedenk vooraf welke andere momenten in het kookproces jullie willen vastleggen. Neem bijvoorbeeld het maken van de gehaktballetjes, het roeren van de pastasaus en eindig natuurlijk met het eindresultaat. Eet smakelijk! Tip voor jongeren van 12 tot 16 jaar: Laat ze zelfstandig een lekker en gezond recept uitzoeken en klaarmaken, maar voeg nog een extra moeilijkheid toe. Vraag of ze iets kunnen bereiden dat past bij het seizoen of vraag of ze een ouderwets gerecht kunnen koken uit grootmoeders of -vaders tijd. En laat ze net als hierboven het recept stap voor stap vastleggen via Instagram.

5. #beeldverhaal

Verzin samen met je zoon of dochter een kort verhaaltje. Deel het op in drie of vier verschillende scènes die jullie kort beschrijven. Beeld elke scène uit en fotografeer het. Zet naast ‘#beeldverhaal’ ook nog een bijschrift bij de foto waardoor het verhaaltje nog duidelijker wordt. Je kunt je kind zelf laten toneelspelen, maar realiseer je wel dat foto’s op Instagram door iedereen op de hele wereld bekeken kunnen worden als je je account niet beveiligt. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om het verhaal uit te beelden met knuffels of poppetjes van Lego of Playmobil. Tip voor jongeren van 12 tot 16 jaar: Maak een echte ouderwetse beeldroman door foto’s af te drukken of uit tijdschriften te knippen en er tekstwolkjes met teksten boven te plakken. Is de fotostrip klaar? Fotografeer het eindresultaat en publiceer het op Instagram onder vermelding van de hashtag ‘#fotostrip’.

Tags en rubrieken
Leeftijden: 
Trefwoorden: