Home » Artikelen » Je foto’s veilig opslaan? Zo doe je dat

Je foto’s veilig opslaan? Zo doe je dat

Arme Hollywoodsterren! Hun privéfoto’s werden zonder pardon op het internet verspreid, terwijl ze dachten die veilig te hebben opgeslagen. Hoe veilig zijn de foto’s die je zelf maakt en bewaart nu echt?

Heb je een iPhone waarmee je regelmatig foto’s maakt? Grote kans dat deze automatisch worden opgeslagen in iCloud, de online opslagplek van Apple. Van een groot aantal beroemdheden zijn foto’s uit iCloud gestolen. Tim Cook, CEO van Apple, heeft tegenover The Wall Street Journal al laten weten dat de antwoorden op de beveiligingsvragen van deze bekende mensen waarschijnlijk zijn geraden.

Maar het zou ook kunnen dat hackers toegang tot de foto’s hebben gekregen via phishing. Bij deze methode krijg je een e-mail, zogenaamd van Apple of bijvoorbeeld je bank, met het verzoek even in te loggen via de meegezonden link. Misschien zijn de beroemdheden in deze val getrapt. Een 'brute-force attack' waarbij hackers met een speciale tool diverse wachtwoordcombinaties loslaten op je account, net zo lang tot ze binnen zijn, is ook nog een mogelijkheid. De ware toedracht wordt nog onderzocht door de FBI en Apple. 

Online inbreken
Het probleem bij iCloud is dat je inlogt met je e-mailadres. Hackers hoeven dus alleen nog je wachtwoord of de antwoorden op beveiligingsvragen te raden. Als die voorspelbaar zijn, is een online inbraak zo geregeld. Zeker bekende mensen moeten voortaan dus beter opletten hoe en waar zij hun privégegevens opslaan.

Maar dat geldt niet alleen voor bekende mensen. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter stelt op The Post Online dat elk bedrijf wel een keer een fout maakt bij de beveiliging van gegevens. Vraag jezelf dus af of je gevoelige informatie over jezelf online moet zetten als een andere partij die gegevens beheert.

Marc Vos van beveiligingsbedrijf McAfee vindt dat je helemaal geen foto’s moet maken waar je later spijt van krijgt, zo zegt hij tegen Mijn Kind Online. “Sla ze daarna zeker niet op in de cloud. Ouders moeten hun kinderen beter bewust maken van de risico’s die ze hiermee lopen.”  

 1. Sla je foto’s niet automatisch op in de cloud

  • Ga naar instellingen op je iPhone  
  • Klik op het iCloud-icoon en ga naar foto’s 
  • Ga naar de schuifjes ‘fotodeling’ en ‘mijn fotostream’ 
  • Zet ‘fotodeling’ helemaal uit of verwijder bij ‘mijn fotostream’ de foto’s die je niet online wilt bewaren (ze blijven dan wel in je gewone filmrol staan.)

 Gebruik je Dropbox? Zet bij je instellingen het automatisch uploaden van foto’s uit. Ook bij Android toestellen staat de automatische back-up functie vaak standaard aan.

2.Verzin een sterk wachtwoord

Anderen moeten je wachtwoord niet snel kunnen raden. Kies daarom niet voor persoonlijke informatie zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier, maar verzin een rare woordcombinatie en maak daarbij vooral spelfouten.

Een sterk wachtwoord is tenminste 8 karakters lang, bevat 1 hoofdletter, 1 kleine letter en een cijfer of symbool. Je kunt letters ook vervangen door symbolen. Voorbeeld: Ikhouvanvoetbal! wordt dan: 1kh0uv@nv0€tb@l!

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, omdat hackers dan op verschillende plekken kunnen inloggen en toegang kunnen krijgen tot je gegevens.

 Een Password Manager helpt je verschillende moeilijke wachtwoorden op te slaan en terug te vinden. Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar op internet.

Met een sterk wachtwoord ben je er nog niet, want als hackers inloggen met je e-mailadres en aangeven het wachtwoord opnieuw te willen instellen, komen ze bij een aantal veiligheidsvragen. Raden ze de antwoorden op die vragen, dan hebben ze alsnog toegang tot de foto’s die je online bewaart. 

3. Voeg een extra beveiligingsstap toe

Gebruik daarom twee-staps-verificatie. Dit is een extra beveiliging om in te loggen. Apple, Google, Facebook en Dropbox bieden dit aan.  Zodra jij (of iemand anders) wil inloggen, krijg je een smsje met een viercijferige code die je naast je wachtwoord moet gebruiken. Hackers kunnen zo alleen nog toegang krijgen tot je account wanneer ze je wachtwoord én je telefoon hebben.

  • Ga naar appleid.apple.com 
  • Kies 'beheer Apple ID’ 
  • Selecteer 'wachtwoord en beveiliging’ 
  • Klik op Twee-staps-verificatie 
  • Volg de instructies op het scherm.

Je krijgt na deze stappen een e-mail waarin staat wanneer je de twee-staps-verificatie echt kunt activeren. Om veiligheidsredenen moet je een aantal dagen wachten voor je de service echt in kunt stellen. 

Nog maar weinig mensen gebruiken dit, want het is alsof je extra sloten op je deur zet en het kost tijd die open te maken. Maar het is wel de veiligste manier om je foto’s en andere gegevens online op te slaan.

Veilig, veiliger, veiligst

Apple heeft extra voorzorgsmaatregelen genomen na de ‘sterrenhack’. Zodra iemand nu je wachtwoord probeert te veranderen, je data probeert over te zetten of wil inloggen met een nieuw apparaat, krijg je een e-mail en een push-notificatie op je telefoon. Zo kun je direct je wachtwoord veranderen en een melding maken.

Gelukkig is het niet zo dat hackers de hele dag proberen om toegang te krijgen tot je foto’s. Foto’s van beroemdheden zijn geld waard, die van jou niet. Maar wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Sla je foto’s dan niet online op, maar zet ze op een externe harde schijf of op een USB-stick. Je kunt ze natuurlijk ook alleen op je telefoon, computer of tablet laten staan, maar als dat apparaat stuk gaat of gestolen wordt, ben je wel alle foto’s kwijt.

Jeannette Jonker
Tags en rubrieken