Home » Advies » Adviezen voor ouders

Adviezen voor ouders

Blijf in de buurt

Laat kinderen zo veel mogelijk zelfstandig internetten, maar laat ze niet alleen. Zorg ervoor dat de computer met internet-toegang in een ruimte staat waar jij ook bent. Op die manier is er altijd iemand om vragen te beantwoorden of problemen op te lossen. Toezicht voorkomt dat een kind in het wilde weg gaat surfen over het web. Voor kinderen in de basisschool-leeftijd kun je een kinderbrowser installeren.

Hang vuistregels naast de computer

Maak afspraken met de kinderen over wat wel en niet mag. Leg ook uit waarom de regels zijn zoals ze zijn. Probeer de regels af te stemmen op die van de school, als die er zijn. Hang de regels eventueel op in de buurt van de computer. Maak zelf een lijst of maak gebruik van informatie op onze website. 

Sta open voor nieuwe kennis

Zorg er in principe voor dat je zelf genoeg weet van internet, om te begrijpen waar je kinderen mee bezig zijn. Maak jezelf vertrouwd met de belangrijkste mogelijkheden. Het is belangrijk dat je weet wat het is, eventueel ga je zelf een keer chatten, MSN-en, surfen, downloaden en mp3'tjes delen. Het mooiste zou zijn als je zelf even veel weet als je kinderen, maar in de praktijk kan dat moeilijk zijn. Het is een goed idee dat je bijvoorbeeld je eigen internet-kennis aanvult met hulp van je kind zelf. Als je hem of haar vraagt om het een en ander uit te leggen over wat ze doen op internet en hoe dat werkt, dan zullen ze dat vaak nog leuk vinden ook!

Praat over internet

Praat regelmatig met kinderen over wat ze thuis en op school doen op internet. Toon oprechte interesse en laat hen enthousiast vertellen. Vraag hoe ze het vinden en wissel ervaringen uit. Op die manier laat je weten dat je open staat voor hun ervaringen en zullen ze eerder naar je toekomen als dat nodig is.

Bepaal een 0900-strategie

Games worden soms onderbroken met de vraag of je nog door wilt spelen. Meestal duidt dat erop dat er betaald moet worden. Wie 'ja' zegt, loopt kans om doorverbonden te worden met een duur 0900-nummer. Ook in andere situaties kunnen er vensters verschijnen waarin gevraagd wordt of je een 0900-nummer wilt bellen. Het is dus noodzakelijk om hier een effectieve strategie tegen te ontwikkelen. Gebruik je een Windows-PC, leer uw kinderen dan in ieder geval om meteen op Alt-F4 (Venster sluiten) te drukken, zodra ze een ongewenst venster tegenkomen. Wegklikken met de muis werkt soms te traag. In het uiterste geval kun je overwegen om alle 0900-nummers te laten blokkeren.

Installeer een virus-scanner en een firewall

Zorg dat er een goede virus-scanner op de PC staat en ververs de bijbehorende virus-database regelmatig (minstens een maal per week). Tegenwoordig is ook een firewall onmisbaar, om te voorkomen dat er ongewenste informatie binnenkomt of naar buiten gaat.

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: