Home » Advies » De leukste games 7-12 jaar

De leukste games 7-12 jaar

Ook voor tieners en pubers zijn er prima samenspeelgames te vinden. Mijn Kind Online verzamelde de leukste apps, consolespelletjes en browsergames die ouders en kinderen gráág met elkaar spelen. Tip: als de game trekjes heeft van een ouderwets bord- of gezelschapspel, zit je meestal goed.

Games voor kinderen van 7 tot 12 jaar

Kinect Adventures

Het handsfree gametijdperk is aangebroken! Dankzij de Kinect sensor van Microsoft Xbox hoef je geen apparaatje meer vast te houden om de computer te besturen: je gebruikt gewoon je lichaam zelf. De Kinect komt standaard met ‘Adventures’, een serie avontuurlijke games die je samen met je kinderen kunt spelen. Denk aan wildwaterrafting, hindernissenparcours, een onderwateraquarium - en dat allemaal in de huiskamer. Navigeren is heel simpel: doe wat je zou doen in de situatie die je ziet op het scherm en je avatar kopieert je bewegingen. Behalve Adventures zijn er nog veel meer Kinect-games die je samen kunt doen, van dans tot tennis en andere sporten.

Wii Party

Een verzameling minigames voor op de Wii, waarvan je zin krijgt om samen te spelen. Denk aan bingo, ‘bom’-spelletjes waarbij je de afstandsbediening moet doorgeven, competitieve racegames en Balansboot, dat juist om samenwerking vraagt. Sommige games zijn zelfs educatief, zoals Wereldreis dat kinderen (en volwassenen) spelenderwijs leert aar wereldsteden en andere belangrijke plekken liggen.

New Super Mario Bros

Jeugdsentiment! De eerste versie van Nintendo’s tweedimensionale platformspel kwam uit in 1985, en is nu dankzij het Wii-systeem met 1, 2 of 3 anderen te spelen. De karaktertjes Mario, Luigi, Gele en Blauwe Tood worden bestuurd met de knoppen van de afstandbediening, of door het ding in z’n geheel te schudden. Al spelende leren kinderen samen te werken en bijvoorbeeld te onderhandelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het elkaar juist extra lastig te maken. 

Boomblox

Multiplayer puzzelvideogame van filmregisseur Steven Spielberg, waarbij driedimensionale bouwwerken beschermd of juist neergehaald moeten worden. De Wii-mote gebruik je ‘intuïtief’ waardoor iedereen het spel snel oppikt. Hoewel er flink wat geschoten wordt en de bommen niet van de lucht zijn, is het spel niet echt gewelddadig te noemen: er worden alleen blokken en geen karakters opgeblazen. Het spel kan coöperatief en competitief gespeeld worden. Boomblox is een spel waar een gezin lang plezier van kan hebben: de makkelijke puzzels zijn leuk voor kinderen vanaf 7 jaar, terwijl de moeilijke niveaus zelfs hardcoregamers nog zullen boeien.

iPawn

App van Jumbo voor de iPad waarmee ouderwetse bordspellen tot ‘leven’ komen. Er zijn vier spellen: Ganzenbord, het Hengelspel, Air Hockey en Slangen & Ladders. Je download ze in de App store, en de speelstukken – die met het bord communiceren - koop je in de winkel.

Squla

Educatieve bordspel-app voor het hele gezin, waarin iedereen op zijn eigen niveau speelt. Een soort Triviant, maar dan op de iPad. Alle vakken komen aan bod, van rekenen tot taal, van Engels tot topografie. De bordspel-app is gratis, het uitgebreidere online oefenprogramma voor kinderen op www.squla.nl niet.

Boggle Flash

Speelgoed van het jaar 2011 (voor de categorie 12+). De hightech versie van dit letterspel bestaat uit elektronische blokjes waarmee je snel (!) woorden moet vormen. Er zijn drie verschillende woordgames. De multiplayer variant is een soort Lingo, waarbij meerdere spelers een 5-letterwoord moeten leggen. Als de tijd om is voor je een woord heb gelegd, ben je af. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Minecraft

Een soort online lego voor alle leeftijden, waarmee je – alleen of samen – hele werelden kunt bouwen, van materialen die je om je heen ‘oogst’. Van huizen en torenflats tot watervallen en bossen. ‘s Nachts ontwaken er monsters die alles weer kunnen afbreken, wat het spel nog spannend maakt ook. Je speelt deze browsergame op een server die je kunt kopen, huren of zelf bouwen op een oude pc. De bediening is eenvoudig en gaat via het toetsenbord en de muis. Enig geduld is vereist; je leert Minecraft spelenderwijs. Creativiteit, verbeeldingskracht en logisch nadenken worden gestimuleerd. In de multiplayer variant leer je bovendien samen problemen op te lossen. Sinds kort is er ook een app van.

Professor Layton en de Melodie van het Spook (of een van de 3 eerder uitgekomen Prof Layton games)

Als je op zoek bent naar een leuke en leerzame game voor je tiener(s), is de professor Layton-serie een prima keus. Hoewel geen multiplayer game, nodigt het detectivespel uit om samen te puzzelen en oplossingen te zoeken. Vooral basisschoolkinderen en brugklassers zullen je hulp nog nodig hebben. De puzzels doen een beroep op rekenvaardigheid, observatievermogen, ruimtelijk inzicht en logisch denken. Los ze op en ontrafel het mysterie. Ook voor ouders goeie hersengymnastiek.

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: