Home » Advies » Mobiele etiquette

Mobiele etiquette

10 goede belmanieren (ook voor ouders!) van etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen. Niet praten met volle oren!

  1. Zet je telefoon uit wanneer je aan tafel gaat. Als ‘ie wel aanstaat en overgaat, neem dan niet op. Hetzelfde geldt voor sms’en en whatsappen. Laat die ander maar even wachten tot na het eten.
  2. Bel anderen niet onder etenstijd. En ook niet onder lunchtijd. En niet voor negen uur ‘s ochtends of na tien uur ‘s avonds, tenzij je zeker weet dat het kan.
  3. Neem je telefoon niet op wanneer je net met iemand in gesprek bent. Wegdrukken mag best, diegene stoort jullie immers. Of neem wel op en zeg: ‘Het komt nu niet uit, ik bel je straks terug’.
  4. ‘Piep!’ Een sms’je, net als je in gesprek bent met je leraar over dat slechte rapportcijfer. Wacht met lezen tot na het gesprek. Of lees het berichtje even snel, maar ga niet uitgebreid terug sms’en.
  5. In de stiltecoupé van de trein mag je niet bellen. In andere coupés of in de bus mag dat best, maar praat zacht en houd het kort. Datzelfde geldt voor de wachtkamer van de dokter. Hoe kleiner en stiller een ruimte is, hoe meer je anderen stoort wanneer je      uitgebreid gaat zitten kletsen.   
  6. Muziek op je mobiel is hartstikke leuk, maar het is jouw smaak, dus val anderen er niet mee lastig. Doe een koptelefoon op en zet dat lekkere nummer niet te hard.
  7. Praat niet met ‘volle oren’. Zet muziek uit wanneer je belt en hang opof stop je mobiel in je zak wanneer je iemand tegenkomt op straat, als je bij de kassa staat of bij de buschauffeur instapt. Het is heel onaardig om dan te blijven bellen of sms-en.
  8. Zit je in een restaurant met je ouders? Probeer dan mee te doen met het gesprek. Duurt het erg lang? Vraag dan of je even een spelletje mag spelen op je mobiel. Zet wel je geluid uit.
  9. Zeg afspraken niet af per sms. En zeker niet vlak van tevoren. Dat is laf. Je geeft die ander zo geen kans om te reageren. Je relatie uitmaken per sms is het toppunt van lafheid. Het is voor jou misschien makkelijk, maar het is heel oneerlijk tegenover die      ander.
  10. Zie je plotseling een BN’er op straat? Dan mag je met je mobiel best even een foto maken. Vraag het wel eerst. Maar: houd die foto voor jezelf en ga hem niet op internet zetten. Geld proberen te verdienen met foto’s en filmpjes die je stiekem hebt gemaakt is natuurlijk helemaal laag.

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: