Home » Advies » Pas op de kosten bij online games

Pas op de kosten bij online games

Kinderen spelen graag spelletjes op internet. Dat doen ze op sites als spelletjes.nl, of in een virtuele wereld als Panfu of Habbo Hotel. De lol van zo’n game of virtuele wereld is dat je (net als bij andere sociale media) met anderen in contact staat. Je kunt chatten tijdens het gamen, samenwerken of juist tegen elkaar spelen. Die grote populariteit maakt games óók een dankbaar instrument in handen van commerciële aanbieders.

Pretpark

Virtuele werelden als Habbo.nl, goSupermodel.nl en Panfu.nl zijn pretparken voor kinderen. Maar in een normaal pretpark als De Efteling weet een kind wat de toegangsprijs is en wat hij betaalt voor een ijsje. Ook gaat hij niet zonder begeleiding naar binnen. In digitale pretparken is dat anders. Daar worden kinderen voortdurend overgehaald om hun zakgeld uit te geven. Ze krijgen een huisdier als gratis welkomstcadeau, dat na een paar uur begint te blaffen vanwege honger, die alleen gestild kan worden als er digitaal voer wordt gekocht. Ze krijgen een virtueel kledingstuk gratis, dat na een week moet worden ingeleverd tenzij er betaald wordt.

Virtuele goederen kunnen worden gekocht met de creditcard van vader of moeder, of met de (eigen) mobiele telefoon, door te bellen of sms’en. De kosten worden dan verrekend via het beltegoed of de bundel. Vaak merken ouders pas dat hun kinderen geld uitgeven als de kosten hoog zijn opgelopen, soms tot in de honderden euro’s. Omdat steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben, kunnen bedrijven rechtstreeks zaken met ze doen. En dat gebeurt niet altijd eerlijk.

Wat kun je doen?

In de zomer van 2011 verscheen het rapport Pas op je portemonnee! van Mijn Kind Online, waarin aandacht wordt gevraagd voor de wijze waarop sommige spelaanbieders kinderen geld uit de zak kloppen. Het rapport doet aanbevelingen aan makers van games, maar ook aan ouders.

  •  Speel samen

De beste manier om met een kind in gesprek te komen over games, is door sámen te spelen. Ga samen de uitdaging aan om zo ver mogelijk te komen in een spel, creëer samen avatars, en richt samen kamers in Habbo in, of bouw samen een boomhut in Panfu. Als je liever niet speelt, kijk dan wel actief mee. Verdiep je in hoe een game werkt, zoek naar de aantrekkelijke kanten, begrijp het plezier dat je kind heeft en stel geïnteresseerde vragen die je kind tot nadenken stemmen.

  •  Houd een oogje in het zeil

Laat jonge kinderen (tot ongeveer 12 jaar) niet alleen gamen. Het beste is om de computer of laptop te gebruiken die in een gemeenschappelijke ruimte (keuken, woonkamer) staat. Zo leren ze dat gamen niet iets is wat je per se in afzondering doet en zie je zelf sneller wat het doet met je kind.

  •  Stimuleer je kind om altijd zijn echte leeftijd in te vullen

Vertel dat kinderen bij het aanmelden niet mogen liegen over hun leeftijd en leg uit waarom dat belangrijk is. Vertel bijvoorbeeld dat als er iets mis gaat, anderen moeten kunnen zien dat er een minderjarige speler bij betrokken is, waar andere regels of wetten voor kunnen gelden. Ook kan het lastig zijn om je geld terug te krijgen als er per ongeluk een betaling is gedaan door een kind dat een onjuiste leeftijd heeft opgegeven.

  • Bedenk dat spelen op internet geen kinderspel is

Weet waar je toestemming voor geeft als je kind online mag spelen. In de meeste gevallen is dat niet zo gemakkelijk te overzien. Het is dan ook belangrijk dat je als ouders beseft dat online spelletjes spelen met zich meebrengt dat je je verdiept in de mogelijke gevolgen voor je kind.

  • Praat over de manier waarop het geld wordt verdiend

De makers van online spelwerelden willen gewoon geld verdienen. Waar komt dat geld vandaan? Verdiep je in het verdienmodel van zo’n spel en praat erover met je kind. Leg ook uit dat sms’en of bellen altijd geld kost. Het gaat om echte betalingen, ook al is het voor een spel. Probeer bij de kinderen een gevoel te ontwikkelen voor de waarde van de bedragen die ermee gemoeid zijn, maar besef ook dat dit moeilijk voor ze is. Wat kun je allemaal doen voor de prijs van een Habbo-meubel? Welk deel van je zakgeld ben je kwijt als je credits koopt? Hoe lang moet je sparen voor een gouden lidmaatschap van een week?

  • Maak afspraken met je kind over het uitgeven van geld in online werelden

Verbieden werkt niet. Zeker niet als voor het kind niet duidelijk is waarom het een spel niet mag spelen. Beter is: uitleggen wat de risico’s zijn en regels afspreken. Bedenk van tevoren passende maatregelen voor het geval je kind de regels overtreedt. Bied ook alternatieven aan. Wat is er nog meer dan alleen Panfu of Habbo? De GameStudio van het Klokhuis (www.hetklokhuis.nl) is een aanrader.   

  • Controleer de algemene voorwaarden

Geef een voorbeeld aan kinderen: dat je eerst moet nadenken voor je je ergens voor inschrijft. Als je geen contactgegevens kunt vinden op de site van de aanbieder van een game, beschouw dat dan als een slecht teken. Bij eventuele problemen zal de exploitant waarschijnlijk niet thuis geven.

Dit artikel is afkomstig uit de brochure Sociale media!? gemaakt door UPC en Digivaardig & Digibewust. De informatie is gebaseerd op het onderzoek Pas op je portemonnee! van Mijn Kind Online.

 

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: