Home » Advies » Tips voor de webcam

Tips voor de webcam

Tips voor gebruik van de webcam

Wat is webcammen?


Webcammen (of gewoon 'cammen' – spreek uit 'kemmen') is contact via een kleine camera. Bij laptops is die vaak ingebouwd, maar je kunt er ook een los aansluiten op je pc. Deze camera kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het chatten. Met je eigen camera zend je jezelf uit en als een ander ook een webcam heeft, kun je elkaar zien. Sluit je daarbij een microfoon aan, dan kun je ook nog elkaars stemgeluid horen.

Webcammen is heel populair onder tieners. Ze kunnen er al voor weinig geld een kopen en zelf aansluiten. Meestal laten ze de webcam gewoon standaard op de computer zitten. Vroeger zat er op webcams een klepje waarmee je de lens af kon sluiten. Het is jammer dat de nieuwe webcams dat niet meer hebben, want dan zou je een kind kunnen leren om na gebruik dat klepje dicht te doen. We zouden de gewoonte kunnen aannemen om na gebruik een doekje over de cam te hangen. Zo voorkom je dat iemand via een afstand jouw kamer in kan kijken of dat er opnames gemaakt worden zonder dat je het weet.

Webcams kunnen steeds meer


De nieuwste generatie webcams kunnen veel: je kunt er meer dan één persoon naast elkaar in beeld krijgen. Ook kunnen ze op afstand bestuurd worden, zodat de gebruiker aan de andere kant bijna 360 graden de kamer kan rondkijken. Dat is natuurlijk prachtig voor gebruik door een kind in het ziekenhuis, die dan vanuit zijn ziekenhuisbed in zijn eigen klas kan meekijken tijdens de les. Maar je moet er niet aan denken dat iemand op die manier gaat spieken in de kamer van je kind als het naakt en filmt als het naakt uit de douche komt bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk om in te zien dat je niet alleen techniek in huis haalt met allerlei leuke extra mogelijkheden, maar dat daar ook weer een schaduwkant aan zit van mogelijk misbruik.

Experimenten


Tieners experimenteren veel, ook met de webcam. Het is ook heel leuk, want je ziet hoe de ander jou ziet en je leert hoe je dat kunt beïnvloeden. Dat hoort bij de puberteit: ontdekken wie je bent, hoe anderen jou zien en of je tevreden kunt zijn met jezelf. Het is ook een heel onzekere periode voor veel kinderen: ze zijn onzeker en als er iets gebeurt waar ze zich achteraf over schamen of zich schuldig over voelen, gaan ze niet meer zo vanzelfsprekend naar hun ouders voor hulp. En dat is jammer, want juist in deze periode kan er veel misgaan.

Meiden en jongens dagen elkaar soms uit om delen van hun lichaam via de webcam te laten zien: een hoofddoekje af, een truitje omhoog, een broek uit. Dat kan gebeuren in een spannend spel, maar het spel kan vervelend aflopen als anderen die beelden opnemen en ermee aan de haal gaan.

Dat kan gebeuren uit wraak, als grapje, of om de aandacht te trekken bij andere leden in de vriendengroep. De gevolgen van zo'n actie kunnen ze meestal niet overzien. Het slachtoffer kan hier erg onder lijden, of er zo mee gepest worden dat hij of zij een andere school moet zoeken.

Meer weten over internetopvoeding en sociale media in het algemeen? Lees ook onze Algemene adviezen.

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: