Home » Advies » Wanneer stap je naar de politie?

Wanneer stap je naar de politie?

Soms gaat het mis op internet. Niet iedereen weet dat je voor veelvoorkomende gevallen van cybercrime gewoon naar de politie kunt stappen. In deze gevallen kun je naar de politie:

Voor het doen van een melding.

Je hoeft zelf geen slachtoffer of benadeelde te zijn om naar de politie te stappen. Ook als je wilt voorkomen dat een ander mogelijk slachtoffer wordt van strafbare feiten op internet, kun je aankloppen. Je kunt bij de politie ook vragen stellen over cybercrime.

Voor het doen van aangifte.

Zoals bij alle andere vormen van criminaliteit kun je, als je slachtoffer van cybercriminaliteit bent of denkt te zijn, aangifte doen bij de plaatselijke politie. Door het doen van aangifte verzoek je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Zonder deze aangifte kan de politie vaak niet voldoende onderzoek verrichten. De aangifte is doorgaans het begin van een politieonderzoek. De politie maakt dan een proces-verbaal van aangifte op. Als je minderjarig bent, is het goed om een van je ouders/voogd mee te nemen naar het politiebureau. Het doen van een (telefonische) melding is géén aangifte. Het is raadzaam zoveel mogelijk informatie te bewaren en dit ter ondersteuning aan de politie te geven.

Wat neem je mee naar de politie?

Noteer en verzamel zoveel mogelijk informatie en bewijsmateriaal zoals:

  • Data en (exacte) tijdstippen
  • Email- en internetadressen (url)
  • Gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n)
  • Print van chatlogs en mailberichten
  • Bewaarde sms-berichten
  • Schermafdruk (via print screen of maak een foto) 

Meer tips en uitleg over bewijsmateriaal is te vinden op http://www.internetsporen.nl/.

Door naar de politie te stappen, werk je mee aan het aanpakken van criminaliteit op internet. Dat is belangrijk, want de politie kan dat niet alleen. Er staat zoveel informatie op internet dat het voor politie en justitie een onmogelijke taak is om alle informatie te filteren die belangrijk kan zijn. Als je dus iets tegenkomt waarvan je denkt dat het strafbaar is of wat niet door de beugel kan, meld dit dan! Zo help je mee aan het veilig(er) maken van cyberspace.

 

 

Tags en rubrieken