Home » Advies » Welke mobiel is geschikt voor mijn kind?

Welke mobiel is geschikt voor mijn kind?

Welke mobiele telefoon en welke belvorm is het meest geschikt voor een kind? Mijn Kind Online helpt je in 6 vragen naar de juiste keuze.

1. Heeft mijn kind een mobiele telefoon nodig?

Of en wanneer je kind toe is aan een mobiele telefoon, is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Voor de een is dat als zijn kind 7 jaar is, voor de ander bij de overgang naar de brugklas. Bedenk wel dat een mobiel een kostbaar hebbeding is. Wil je kind er alleen op het schoolplein indruk mee maken, denk er dan nog eens goed over na. Of geef een afgedankt toestel van jezelf, zonder abonnement of beltegoed.

2. Hoe gaat mijn kind zijn mobiel gebruiken?

Belt je kind alleen in noodgevallen naar huis of ook om met vriendjes te kletsen en te sms’en? Maak op basis van het antwoord op deze vraag een inschatting van de belminuten per maand en stem de abonnementsvorm  daar op af. Afhankelijk van het gebruik kun je kiezen voor een abonnement of prepaid bellen. 

3.  Wat kost een mobieltje voor mijn kind?

Dat hangt af van het abonnement en de provider. Raadpleeg de Consumentenbond of gebruik vergelijkingssites als bellen.com of telecomvergelijker.nl om te berekenen wat bij het geschatte verbruik goedkoper is: prepaid of een abonnement. De prijs per beleenheid kan sterk verschillen. Let erop of je per volle minuut moet afrekenen, of per seconde. Een minuutprijs is ongunstig als je kind alleen kort belt om te melden dat hij bij een vriendje blijft eten.

Als je nog een toestel in de kast hebt liggen, kan sim only een voordelige keus zijn. Je koopt dan alleen het belkaartje en geen toestel.

4. Hoe houd ik de kosten in de hand?

Veel ouders kiezen voor prepaid bellen om de kosten te kunnen beheersen. Op is op en in nood zijn alarmnummers altijd bereikbaar. Toch is een abonnement niet per definitie duurder. Ben je bang dat je kind té enthousiast gaat bellen en sms’en, maak dan duidelijke afspraken. Er zijn ook voordelige abonnementen van een paar euro per maand mét een door de ouders te bepalen bestedingslimiet.  

5. Wat mag mijn kind met zijn mobieltje?

Mag uw kind commerciële sms-diensten ontvangen? Spelletjes spelen via de sms? Dat kan een dure grap worden. Praat daarover met je zoon of dochter. Leg uit dat bellen en sms’en niet gratis is. Op smsdienstenfilter.nl zijn commerciële diensten voor het mobiele nummer van je kind te blokkeren.

6. Welk telefoontoestel is geschikt voor mijn kind?

Gouden regel: kies eerst een abonnement en dan pas een toestel. Veel mensen staren zich blind op de ‘gratis’ toestellen bij dure abonnementen. Voor kinderen is een toestel zonder veel toeters en bellen het handigst. Foto’s, internet of spelletjes op je telefoon zijn leuk, maar niet nodig om te bellen. Het zijn volwassen speeltjes die niet gemaakt (en meestal ook niet geschikt) zijn voor kinderen. Wil een kind alleen kunnen spelen, zonder te bellen, overweeg dan een mp3- of mp4-speler.

 

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: