Home » Artikelen » 10 tips voor praten over internet

10 tips voor praten over internet

Praten met pubers is eigenlijk vooral: hen stimuleren en uitdagen om zelf dingen te vertellen. Door iets hardop te formuleren, ontdekken ze vaak pas voor het eerst wat ze zelf eigenlijk denken en vinden.

Wat kunt je het beste wel en wat vooral niet doen? 

  1. Ga niet zitten voor een goed gesprek over seks bijvoorbeeld, maar grijp kleine voorvallen in het dagelijks leven aan, zoals een programma op tv, iets in de krant of een verhaal over school.
  2. Neem vragen van kinderen altijd serieus en geef altijd antwoord. Ook als je dat moeilijk vindt; je kunt dat erbij zeggen. Als je het geven van een antwoord moet uitstellen, maak dan je belofte waar en kom er later op terug.
  3. Voorkom gezichtsverlies van een kind. Als hij of zij aangeeft ergens niet op door te willen gaan, laat dat dan zo.
  4. Kies situaties waarin je je puber niet recht in de ogen hoeft te kijken: naast elkaar in de auto, samen de hond uitlatend of staand aan de afwas zijn goede momenten.
  5. Luister vooral en breek niet te snel in tijdens een verhaal. Stel vooral vragen die het kind stimuleren om nog meer te vertellen.
  6. Probeer niet ten koste van alles het altijd beter te weten of met de juiste oplossingen te komen, maar stimuleer een kind zelf hardop na te denken over zijn eigen situatie of probleem, of dat van een ander.
  7. Voorkom dat je alleen over risico’s en gevaren praat.
  8. Voorkom dat je alleen nog praat wanneer er iets misgegaan is.
  9. Blijf proberen om contact te houden, ook al lijkt je tiener onbereikbaarder dan ooit. Stel grenzen en blijft duidelijk maken wat jij en je partner vinden van dingen. Ook al gaan ze tegen je in, het geeft pubers juist steun, hoe gek dat ook klinkt. Te veel vrijheid maakt nog onzekerder.
  10. Als praten echt niet meer lukt, is schrijven een optie. Ga e-mailen, Whatsappen, Twitteren of iets dergelijks. Grote kans dat je dan stukje bij beetje weer contact krijgt, ook over ‘grote’ onderwerpen.

 

Tags en rubrieken
Leeftijden: 
Trefwoorden: