Home » Artikelen » 5 apps die het mediagebruik van je kind begrenzen

5 apps die het mediagebruik van je kind begrenzen

Sommige kinderen zitten het liefst de hele dag op een tablet of smartphone. Maar er moet ook nog buitengespeeld worden! Een tijdslot helpt bij het beperken van de beeldschermtijd.

Je kunt natuurlijk simpelweg een kookwekker zetten, maar er zijn ook hulpmiddelen die nét even wat meer kunnen. Een kleine greep uit het aanbod: 

Screen Time (Android)

Deze app helpt bij het controleren (en beperken) van de tijd die jongeren en kinderen op een tablet of smartphone doorbrengen. Aan de reviews van een aantal pubers te zien werkt dat behoorlijk goed. Je kunt met Screen Time per app instellen hoe lang ze er dagelijks op kunnen en er zit ook een ‘avondklok’-functie op, waarmee na een bepaald tijdstip spelen niet meer mogelijk is. Ook is er een uitgebreid logboek te bekijken van de dagelijkse tijd die is besteed aan diverse apps. (voor Android, gratis)
Ga naar de Playstore 

Kids Place (Android)

Met deze app kun je als ouder een beschermde omgeving voor je kinderen creëren, waarin zij alleen de apps vinden die jij voor ze hebt geselecteerd. Je kunt meerdere gebruikersprofielen selecteren, dus ieder kind kan op zijn eigen leeftijdsniveau worden bediend. Met de plugin Kids Place Screen Time stel je in hoe lang je kinderen per dag op Kids Place mogen. (voor Android, gratis)
Ga naar de Playstore

Parent Kit (iOS)

Met deze app stel je het iOS-apparaat van je kinderen in vanaf je eigen iPhone of iPad. Na een redelijk eenvoudige installatie kun je bepalen hoe lang ze met geïnstalleerde apps mogen spelen. Je kunt ook instellen of  ze bijvoorbeeld wel of geen gebruik van Safari mogen maken en of ze zelf apps mogen installeren en welke leeftijdscategorie daarbij hoort. De app ziet er zeer overzichtelijk uit en is gebruiksvriendelijk. Je kunt per apparaat instellingen maken. Groot nadeel: een beetje slim kind kan de beveiliging makkelijk omzeilen en jouw instellingen verwijderen. Ook is het programma prijzig.  (Voor iOS, 30 dagen gratis, daarna € 35,99 per jaar of € 24,99 per half jaar)
Ga naar de website

Funamo (Android)

Dit is naast een beveiligingsapp ook een beveiligde browser. Je kunt als ouder apps selecteren die toegankelijk mogen zijn en per app instellen hoe lang je kind op een dag mag spelen. Funamo heeft nog veel meer mogelijkheden, die soms wel wat ver gaan (zoals controleren wie je kind heeft ge-smst of gebeld): het is bijvoorbeeld mogelijk om via real-time location tracking te checken waar je kind is geweest. (voor Android, 2 dagen uitproberen dan eenmalig USD 19,99)
Ga naar de Playstore

Screen Time – Media Time Manager (iOS)

Deze app kiest voor een verrassende aanpak en positief belonen. Je kunt per kind instellen hoe lang er gespeeld mag worden, maar het kind kan de speeltijd ook inleveren bij ‘de bank’ in ruil voor een beloning. De app stelt een lijstje met beloningen voor: een uitje naar de dierentuin kost ze vier uur en een ijsje twintig minuten. Maar er is meer. Kinderen kunnen ook taken uitvoeren om extra speeltijd te verdienen. Een huisdier te eten geven, levert ze bijvoorbeeld vier minuten speeltijd op en het gras maaien zelfs twintig minuten. Het principe ‘voor wat, hoort wat’, wordt hier tot op de minuut in kaart gebracht en gestimuleerd. Je moet daar als ouder zin in hebben, want je kind zal er waarschijnlijk driftig mee aan de slag gaan… Bedenk dus vooraf wel of je deze beloningen echt waar kunt maken en of dit principe je aanspreekt. (Voor iOS, eenmalig € 1,79) 
Ga naar de Appstore

Hoe lang en hoe vaak? 

Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens dat grenzen stellen zinvol is, al was het maar omdat kinderen zo zichzelf leren beheersen. Bijvoorbeeld aan de hand van deze richtlijnen:

Advies schermtijd kinderen:

  • 0-2 jaar, eventueel een paar keer per week samen, maximaal 5 minuten per keer.
  • 2-4 jaar, 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
  • 4-6 jaar, 10 tot 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
  • 6-8 jaar, 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
  • 8-10 jaar maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
  • 10-12 jaar, maximaal 2 uur per dag.
  • 12 jaar en ouder, maximaal 3 uur dag.  

Verder lezen

 

Tags en rubrieken