Home » Artikelen » App Noot Muis

App Noot Muis

Wat zijn handige en leuke apps voor kinderen met een licht verstandelijke beperking? Mijn Kind Online zet er vijf op een rij.


1. Sociaal op stap
Hoe begroet je iemand en hoe geef je iemand een compliment? Sociale situaties kunnen soms best lastig zijn. Deze app helpt je om je voor te bereiden op de praktijk. Je vindt er sociale verhalen en verschillende stappenplannen. Maar je kunt ook je eigen stappenplan samenstellen en foto's, teksten en gesproken berichten toevoegen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Christianne, logopediste speciaal onderwijs: "Dit lijkt mij een bruikbare app. Je kunt de app individueel maar ook in groepsverband gebruiken. Geschikt voor kinderen met een vorm van autisme. Een nadeel kan zijn dat je moet kunnen lezen en dat kunnen niet alle kinderen."

Tip: Kijk ook eens bij de speciale lespakketen die worden aangeboden op de website van SociaalOpStap. Handig voor docenten en begeleiders.

Kosten: gratis iPhone en iPad (iOS 7.1 en hoger) Android

2. Sort it out 2
Opruimen saai? Echt niet! Met deze app wordt het hartstikke leuk. Je sorteert voorwerpen in verschillende categorieën. Zo horen apen bij diersoorten, appels bij fruitsoorten en auto's bij voertuigen. Kinderen trainen zo hun visuele waarneming, conceptualisering en fijne motoriek. Geschikt voor kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van vier jaar. Verkrijgbaar in het Nederlands en elf andere talen.

Ans, medewerkster speciaal onderwijs: "Deze app is rechttoe rechtaan, simpel en duidelijk in gebruik. Kinderen leren ermee categoriseren. Zeer bruikbaar, maar wel vrij beperkt en voor oudere kinderen wellicht niet uitdagend genoeg."

Tip: Voor jongere kinderen zijn er de vergelijkbare apps Sort it out 1 en Sorting Game.

Kosten: gratis iPad en iPhone (iOS 4.3 en hoger) Android

3. Pictello
Met deze app maak je je eigen gesproken fotoalbum. Je voorziet je elke foto (of video) van een geschreven en/of gesproken tekst. Zo maken jullie samen bijvoorbeeld een hoofdstuk over hoe je met het openbaar vervoer reist of over hoe je bepaalde gezichtsuitdrukkingen interpreteert. Je hoeft nog niet goed te kunnen lezen, teksten kunnen namelijk worden voorgelezen door de app. Kinderen verbeteren zo hun lees- en schrijfvaardigheid. Ook is het mogelijk om je leukste, spannendste en grappigste verhalen met andere Pictello gebruikers te delen. Geschikt voor alle leeftijden.

Christianne, logopediste speciaal onderwijs: "Deze app ziet er prachtig uit. Omdat je de inhoud van de verhalen zelf bedenkt, is er veel variatie mogelijk. Ook is het leuk dat je je eigen foto's kunt gebruiken, dit spreekt kinderen zeker aan."

Kosten: €19,99 iPhone en iPad (iOS 7.0 of hoger)

4. Pictoplanner
Problemen met plannen? Gebruik dan deze handige planner. Met behulp van dit digitale planbord maak je gemakkelijk een overzichtelijke dag- of weekplanning. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Naast de keuze uit 10.000 picto's kun je ook zelf foto's toevoegen aan een activiteit. Gebruik bijvoorbeeld een foto van de voetbaltraining of van jullie gezamenlijke ontbijt. Op dit moment alleen beschikbaar voor de iPad.

Ans, medewerkster speciaal onderwijs: "Een overzichtelijke digitale vervanger voor een planbord of (picto)agenda. Vooral bruikbaar voor individueel gebruik, elke kind heeft een iPad nodig om gebruik te maken van de app."

Kosten: €6,99 iPad (iOS 6.0 of hoger)

5. HandyApp
Kom je soms niet uit je woorden en weet je niet hoe je iets duidelijk moet maken? Dan kan deze app hulp bieden. De app is bedoeld voor kinderen en volwassenen die beperkt zijn in hun communicatie. Je selecteert een pictogram met wat je wilt zeggen of doen en de app spreekt de boodschap uit. Je hebt verschillende categorieën waaruit je kunt kiezen, zoals eten, drinken en emoties. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Christianne, logopediste speciaal onderwijs: "Deze app ziet er mooi en overzichtelijk uit. De app is simpel en praktisch opgebouwd. Handig voor kinderen die moeite hebben met zichzelf uiten."

Kosten: gratis iPad (iOS 5.1) 

Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken