Home » Artikelen » App Noot Muis: de beste natuur-apps voor kinderen

App Noot Muis: de beste natuur-apps voor kinderen

Wat zijn de leerzaamste en leukste natuurapps voor kinderen? In de rubriek App Noot Muis een lijstje van Jolanda Pikkaart, auteur van het nieuwe boek Met je smartphone het bos in

Natuur en apps - passen die bij wel bij elkaar? Het gaat prima, want met je smartphone kun je in het bos gamen, een vogel herkennen en meer leren over de natuur. Jolanda Pikkaart geeft haar favoriete natuur-apps. 

1. Los in 't Bos

Jolanda: "Mijn favoriet omdat het een combinatie is van augmented reality, natuurbeleving en gamen. Deze app legt een extra laag over de werkelijkheid, je ziet dat hert of dat everzwijn gewoon bij je in de buurt. Lui op de bank gamen is er niet bij. Ga naar het bos of het park en zorg goed voor je dieren, ren of sta juist muisstil en pas op voor de stroper. Ben je klaar? Plant dan je eigen boom op jouw bijzondere plekje. Leuk en leerzaam voor kinderen en handig als activiteit tijdens een wandeling, natuuruitje of kinderfeestje."
Kosten: Gratis
iPad en iPhone
Android

2. Dierenzoeker

Jolanda: "Zie je een dier in je huis of tuin en weet je niet wat het is? Kijk goed hoe het eruit ziet en zoek het daarna op in de Dierenzoeker. Je kunt kiezen voor verschillende uitgangspunten om een dier te herkennen, zoals gedrag, kleur, grootte en meer. En voor leraren en ouders zijn er ook lesbrieven en filmpjes om er ook echt een leerzame activiteit van te maken."
Kosten: Gratis
iPad en iPhone
Android

3. IVN Digi Doe-kaarten app

Jolanda: "Deze app bestaat uit 50 natuurkaarten, met op de achterkant een leuke opdracht voor tijdens een wandeling, speurtocht of kinderfeestje. Kinderen leren anders naar de natuur te kijken. Het is eenvoudige app en hij is handig voor die momenten dat kinderen een wandeling saai vinden. Je kunt ze in elk gebied gebruiken, dus ook bij jou in het bos of op de hei en zelfs op het groene schoolplein!"
Kosten: 0,89 Euro
iPhone, iPad

4. Tjilp! Vogelzang uit West-Europa +

Jolanda: "Wil je vogelgeluiden leren herkennen? Daar is Tjilp! een mooie app voor. Zie je een vogel in het bos? Zoek hem dan op in deze app. Als je op de foto klikt hoor je daarna ook het geluid. Thuis kun je ook oefenen met de quiz zodat je de volgende keer meteen het geluid herkent. Een leuke speelse app die kinderen en volwassenen meer leert over vogels."
Kosten: 3,59 Euro
iPad en iPhone 

5. Natuurgames Nationale Parken

Jolanda: "Met deze spelletjesapp leren kinderen thuis of op school over bijzondere planten en dieren. In de app maken ze kennis met twintig nationale parken in Nederland. Elk nationaal park heeft zijn eigen game, waarmee kinderen een wit pootje kunnen behalen. Hebben ze alle witte pootjes verzameld, dan krijgen ze een natuurexpert-diploma. Het is een leuke app met opdrachten, kinderen leren zo spelenderwijs meer over de natuur. Zelf een slootaquarium of een regenwormenpot maken kan ook."
Kosten: Gratis
iPhone, iPad

6. Super Zwitsers zakmes

Jolanda: "Kinderen hebben graag een zakmes. Het geeft ze zelfvertrouwen en zo’n apparaat biedt heel veel mogelijkheden. Erg veilig is het super Zwitsers zakmes voor Android. Er zit een kompas op, een afstandmeter, een vergrootglas en een waterpas. Het is erg leuk om in het bos de verschillende functies te proberen. Vooral de stappen van de afstandmeter zorgen voor hilariteit. Exact is het niet, maar wel leuk. En er hoeven geen pleisters mee.
Kosten: Gratis
Android

Met je smartphone het bos in
Het boek van Jolanda Pikkaart kost 19,95 Euro.

Meer apps: 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: