Home » Artikelen » Boeken om over te praten

Boeken om over te praten

Praten over chantage na het sturen van naaktfoto’s of pesten via Snapchat. Dat zijn best lastige kwesties om zo maar even over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. De eerste aflevering gaat over Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Honderd uur nacht van Anna Woltz
Emilia is veertien als ze iets vreselijks ontdekt over haar vader. Helaas is ze niet de enige die hier achter komt. Iedereen op school en in het hele land heeft een mening over haar vader. Op social media worden de ergste dingen geschreven en Emilia besluit in haar eentje af te reizen naar een plek waar ze met rust gelaten wordt. Ze vliegt naar New York waar uitgerekend dan een orkaan het leven daar plat legt. Samen met drie Amerikaanse jongeren probeert ze zich warm te houden, aan eten te komen en haar ouders een teken van leven te geven.

Onderwerpen in dit boek:

  • Dreigtweets en vervelende berichten op Facebook.
  • Emilia speelt – zonder dat ze daar invloed op heeft  – de hoofdrol in een online verhaal. Via social media worden gebeurtenissen uit een privésituatie openbaar gemaakt.
  • Oplichting via internet (de hoofdfiguur huurt een kamer via een website, maar eenmaal in New York  bestaat die kamer helemaal niet).
  • Afhankelijk zijn van je mobiele telefoon en een internetverbinding.
  • Emilia wil anoniem zijn, maar iemand plaatst haar naam op Twitter en zo wordt ze opnieuw gevonden door de media.

Gesprekstips bij dit boek:

  • Emilia vlucht naar New York om te ontkomen aan de ontwikkelingen op social media. De orkaan helpt haar hier als het ware bij, want ze komt zonder internet te zitten. Bespreek met uw leerlingen of kind hoe belangrijk internet is geworden. Hoe zouden zij het vinden om een aantal dagen zonder internet te leven? Is dat lastig of juist niet?
  • Kunnen leerlingen of uw kind zich voorstellen wat Emilia doormaakt? In het boek zegt ze dat het net is of iedereen meeleest in haar dagboek. Begrijpen ze dit? Kennen ze zelf voorvallen waarin privégegevens openbaar werden gedeeld? Hoe gingen zij hier mee om en was dat verstandig? Wat zou je kunnen doen als bekenden privégegevens op die manier met anderen delen? Kun je daar wat van zeggen en op welke manier?

Honderd uur nacht door Anna Woltz (Querido, € 13,99, 12+) 

Andere boeken om over te praten: 
#selfie - Caja Cazemier
Chatroom - Helen Vreeswijk  
The Voice - Sophia Bennett 
Delete - Juultje van den Nieuwenhof 
Wraak - Daniëlle Bakhuis
Onder mijn huid - Marlies Slegers  
Francien laat je tieten nog eens zien! Francien Regelink 
  
Jeannette Jonker
Tags en rubrieken