Home » Artikelen » Boeken om over te praten 2

Boeken om over te praten 2

Praten over chantage na het sturen van naaktfoto’s of pesten via Snapchat. Dat zijn best lastige kwesties om over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. De tweede aflevering gaat over #selfie van Caja Cazemier.

#selfie van Caja Cazemier
Mirte ontmoet Twan op Facebook. Hij is lief, grappig en begrijpt haar zo goed. Al snel appen ze elke dag en het duurt niet lang voor ze smoorverliefd is op hem. Hij wil skypen en vraagt steeds om een naaktfoto. Ze twijfelt en weet dat het niet slim is om zo'n foto's te sturen, maar ze vindt de aandacht ook best leuk. Hoe loopt dit af en hoe ver gaat zij voor Twan? Dit boek is actueel en realistisch; regelmatig verschijnen er verhalen zoals dat van Mirte in het nieuws. 

Onderwerpen in dit boek:

  • In het gezin van Mirte hebben ze regels over het gebruik van telefoons en computers (bijvoorbeeld niet gebruiken als ze aan tafel zitten). 
  • Ze heeft strijd met haar ouders over de concentratie op haar huiswerk. Haar ouders willen dat ze de social media uitzet, zij vindt dat onzin. 
  • Mirte is verliefd op iemand die ze nog nooit heeft ontmoet. Is hij wel die aardige jonge jongen als wie hij zich voordoet? 
  • Ze stuurt sexy foto’s aan hem op en wordt daar later mee gechanteerd. 
  • Mirte blokkeert Twan via alle social media nadat het flink uit de hand is gelopen. Ze is doodsbang dat hij haar weer zal benaderen en dat hij haar naaktfoto's online zal zetten. 
  • Er komt een grote zedenzaak in het nieuws en Mirte beseft dat ze slachtoffer is geworden van grooming. 

Gesprekstips bij dit boek: 

  • Doe jij wel eens iets tegen je zin op social media? Heb je onaardig gedaan tegen iemand  in een groepschat, like je foto's van vrienden die je eigenlijk helemaal niet bijzonder vindt of heb je een foto naar iemand gestuurd waar je achteraf spijt van had? Soms is de druk van leeftijdsgenoten of de groep zo hoog dat je dingen doet waar je eigenlijk niet achterstaat. Het is goed om te bedenken en te bespreken waar de grens ligt tussen wat jij leuk vindt en wat niet. Maak samen een lijstje met 5 dingen die leuk zijn om te doen op social media en bedenk ook 5 dingen die jij niet leuk vindt. 
  • Bespreek wat je kunt doen als iemand - zoals Mirte in het boek - wordt gechanteerd. Twan dreigt haar blootfoto's online te zetten als ze niet doet wat hij zegt. Wat zou je kunnen doen in zo'n geval? Vinden jullie dat Mirte naar haar ouders moet gaan, naar de politie of is niets doen en het met een vriendin bespreken ook prima? Het is belangrijk voor kinderen om te weten dat ze hun angsten en problemen kunnen bespreken thuis of met iemand die ze vertrouwen.  
Meer lezen over dit onderwerp?#selfie door Caja Cazemier (Ploegsma, € 14,99, 12+)

Andere boeken om over te praten: 
Honderd uur Nacht - Anna Woltz
Chatroom - Helen Vreeswijk  
The Voice - Sophia Bennett  
Delete - Juultje van den Nieuwenhof 
Wraak - Daniëlle Bakhuis 
Onder mijn huid - Marlies Slegers   
Jeannette Jonker
Tags en rubrieken