Home » Artikelen » Boeken om over te praten 3

Boeken om over te praten 3

Praten over chantage na het sturen van naaktfoto’s of pesten via Snapchat. Dat zijn best lastige kwesties om over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. De derde aflevering gaat over Chatroom van Helen Vreeswijk.

Chatroom door Helen Vreeswijk
Vriendinnen Floor en Marcia zoeken via chatrooms vaak contact met jongens. Ze hebben spannende gesprekken en doen zich iets ouder en anders voor dan ze in werkelijk zijn. Dat doen de jongens met wie ze kletsen natuurlijk ook. Op een gegeven moment krijgen ze een voorstel van een modellenbureau, maar als ze daar op ingaan, komen ze ernstig in de problemen. Wat begint als avontuur verandert al snel in een regelrechte nachtmerrie. De schrijver van het boek werkte jarenlang bij de recherche en haar ervaringen in dit vak verwerkt ze in haar boeken. Dit boek verscheen al in 2007, maar ook al zijn chatboxen nu apps of social media: het onderwerp is en blijft actueel.   

Onderwerpen in dit boek:

  • Je anders voordoen op internet (bijvoorbeeld liegen over je naam en leeftijd)
  • (Te) persoonlijke informatie delen met mensen die je niet of nauwelijks kent.
  • Onder druk van een vriendin dingen doen waar je geen goed gevoel bij hebt.
  • In een verhaal trappen van een ‘modellenbureau’. 
  • Naar een afspraak gaan met mensen die je niet kent zonder dat anderen dat weten.  
  • Er worden naaktfoto’s genomen zonder dat de meisjes dat willen of er invloed op hebben (ze worden gedrogeerd) en de foto’s worden online gedeeld. 

Gesprekstips bij dit boek:

  • Bespreek hoe makkelijk het is om iets te typen wat niet helemaal waar is. Probeer het maar eens uit in de klas of thuis. Start een app-gesprek met je leerling of kind via een scherm terwijl je elkaar niet ziet en vertel elkaar wat je deze week allemaal hebt gedaan. Stop in dit verhaal drie dingen die niet waar zijn. Kun je van elkaar ontdekken wat verzonnen is en wat echt is gebeurd? De les die kinderen hieruit kunnen trekken is dat je niet zo maar alles en iedereen moet geloven. 
  • Via internet kun je ook hele leuke contacten opdoen met kinderen en jongeren uit allerlei landen die je zonder internet nooit zou ontmoeten. Maar hoe ontdek je of iemand te vertrouwen is? Verzin met elkaar een aantal manieren om iemands leeftijd te checken en bedenk een aantal specifieke vragen die je kunt stellen aan een leeftijdsgenoot met wie je veel appt, snapchat of instagramt. Houdt je nieuwe vriend(in) ook heel erg van Enzo Knol of Minecraft? Stel dan af en toe een vraag die kenners wel weten, maar fakers niet.
  • Wil je per se in het echt met iemand afspreken die je alleen van het internet kent? Skype dan eerst met die persoon en bespreek dit plan altijd met een volwassene. Laat de ouders met elkaar bellen. Het liefst zet je vader, moeder of ander familielid je af bij die afspraak en houd je contact over waar je bent en wat je gaat doen. Of ontmoet elkaar in een openbare ruimte, zoals een café of op een station.

 Chatroom van Helen Vreeswijk (Van Goor, € 17,99, ook verkrijgbaar als e-book, 14 +)

Andere boeken om over te praten: 
Honderd uur Nacht - Anna Woltz
#selfie - Caja Cazemier 
The Voice - Sophia Bennett 
Delete - Juultje van den Nieuwenhof 
Wraak - Daniëlle Bakhuis 
Onder mijn huid - Marlies Slegers  

 

 

Tags en rubrieken