Home » Artikelen » Boeken om over te praten 4

Boeken om over te praten 4

Praten over het versturen van naaktfoto’s of cyberpesten. Dat zijn best lastige kwesties om zo maar even over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. De vierde aflevering gaat over The Voice van Sophia Bennett. 

The Voice door Sophia Bennett (12+) 
Tijdens het slaapfeestje van Sasha nemen vier vriendinnen voor de grap een muziekclipje op. Vlak daarna wordt Sasha’s iPhone gestolen en de video belandt op de sociale media. Al snel hebben ze honderden likes en zijn ze een hit. De meisjes doen zelfs - zonder dat ze er zelf invloed op hebben - mee aan een televisie-zangwedstrijd en komen door de voorrondes. Dan moeten ze een moeilijke keuze maken: ze kunnen door als trio, maar moeten dan wel een vriendin achterlaten. Als ze dat na wat onhandige keuzes besluiten te doen, loopt alles compleet uit de hand.

Onderwerpen in dit boek:

  • Smartphone kwijt (waarop allerlei geheimen, filmpjes en notities staan)
  • Smartphone wordt gehackt
  • Filmpjes verschijnen zonder toestemming op sociale media
  • Nare reacties op sociale media (waaronder haatpagina’s voor Sasha en haar vriendinnen)
  • Anonieme bedreigingen via sms
  • Journalist neemt direct contact op met Sasha omdat haar privacy-instellingen niet goed zijn ingesteld op sociale media

Gesprekstips bij dit boek:

  • De situatie waar Sasha en haar vriendinnen in belanden is een ware sociale media soap. Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar fantaseer samen eens wat je absoluut niet over jezelf zou willen lezen online en bedenk dan hoe je zou reageren als dit toch zou gebeuren. Bespreek hoe je zo'n rampenscenario zou kunnen voorkomen. 
  • Wat vind je ervan dat tegenwoordig alles wordt gefilmd en dat alles online wordt gedeeld? Doe je daar zelf ook aan mee? Bekijk je genante video's van anderen, like je ze of deel je ze? Zoek op YouTube een paar voorbeelden van populaire filmpjes die de laatste dagen veel zijn bekeken en vraag je samen af of de personen in de betreffende video het leuk zullen vinden dat de hele wereld meekijkt. Hoe zou jij je voelen in zijn of haar plaats? Is het grappig, interessant of pijnlijk dat iedereen dit ziet? 

The Voice door Sophia Bennett (Dutch Media Uitgevers, E-book, € 12,99) 

Andere boeken om over te praten:
Honderd uur nacht - Anna Woltz 
#selfie - Caja Cazemier
Chatroom - Helen Vreeswijk  
Delete - Juultje van den Nieuwenhof  
Wraak - Daniëlle Bakhuis 
Onder mijn huid - Marlies Slegers  

Tags en rubrieken