Home » Artikelen » Boeken om over te praten 5

Boeken om over te praten 5

Praten over chantage na het sturen van naaktfoto's of pesten via Snapchat. Dat zijn best lastige kwesties om zo maar even over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. De vijfde aflevering gaat over Delete van Juultje van den Nieuwenhof.

Delete van Juultje van den Nieuwenhof
De komst van een nieuwe en jonge docent brengt veel teweeg in klas 4b van het Dante College. De hoofden van de jongens slaan acuut op hol en de meisjes zien in haar een nieuwe vriendin. Juf Julia de Vries is vrolijk, knap en actief op sociale media. Maar na een incident verandert haar populariteit en onder aanvoering van bad boy Mauro besluiten Peter, Rafaël, Ezra en Mandy haar een lesje te leren. De leerlingen hacken haar accounts op sociale media en wissen langzaam het leven van hun docent. Schrijver Juultje van den Nieuwenhof is zelf ook lerares en won in 2013 de Crimezone Young Adult-Thriller wedstrijd met dit debuut.

Onderwerpen in dit boek:
• Stiekem en zonder toestemming foto's en filmpjes van iemand maken.
• De leerlingen worden vrienden op social media met de nieuwe docent.
• De docent beschrijft haar ervaringen in de klas op een blog – anoniem – maar de leerlingen herkennen zich er toch in.
• De leerlingen breken online en offline in bij de juf. Ze achterhalen haar wachtwoorden van haar accounts op sociale media en lezen haar berichten.
• De leerlingen plaatsen berichten uit haar naam op Facebook en verwijderen haar e-mail.
• De leerlingen maken een filmpje van een incident in de klas en gebruiken dit later tegen haar.

Gesprekstips bij dit boek:
• Wat mag je wel en wat mag niet? De voorbeelden in dit boek zijn best heftig: de leerlingen breken letterlijk in – bij de juf thuis – maar ze breken ook digitaal in en lezen haar e-mailen en Facebook-berichten. Beide voorvallen zijn strafbaar. Wist je dat en vind je dat terecht?
Want als mensen een wachtwoord kiezen dat wordt gekraakt, is het dan niet hun eigen schuld? Het stelen of zonder toestemming gebruiken van prive-gegevens en wachtwoorden heet hacken. Je kunt er meer over lezen op de website van de politie.
• Wat vind jij ervan dat de juf vrienden wordt met leerlingen op Facebook en met ze praat via Whatsapp. Is dat een goed idee of juist niet? Waarom vind je dat? Zou jij het leuk vinden om jet juf of meester te chatten? En voeg jij iedereen die je kent toe op Snapchat, Instagram of Whatsapp?

Andere boeken om over te praten: 
Honderd uur nacht - Anna Woltz
#selfie - Caja Cazemier
Chatroom - Helen Vreeswijk  
The Voice - Sophia Bennett 
Wraak - Daniëlle Bakhuis 
Onder mijn huid - Marlies Slegers  

 

 

Jeannette Jonker
Tags en rubrieken