Home » Artikelen » Boeken om over te praten 6

Boeken om over te praten 6

Praten over chantage na het sturen van naaktfoto’s of pesten via Snapchat. Dat zijn best lastige kwesties om zo maar even over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. Het zesde boek in deze serie is Wraak van Daniëlle Bakhuis.

Wraak van Daniëlle Bakhuis
Als Frederique/Freek het uitmaakt met de populaire Sven, vat hij dat niet goed op. Al snel zegt hij stomme dingen over haar in zijn vlog. Freek weet niet goed hoe ze hier op moet reageren. Is dit een stom geintje waar je tegen moet kunnen of verdient hij wraak? Als ze besluit hem terug te pakken, gaat het al snel van kwaad tot erger. 

Onderwerpen in dit boek:

  • Als hun verkering uit gaat, zegt ‘Sven the Men’ in zijn vlog gemene dingen over Freek.
  • Een klasgenoot noemt het een geintje waar Freek tegen moet kunnen.
  • Frederique houdt online een dagboek bij en heeft Sven laten meelezen.
  • Sven heeft ooit een foto van Frederique in bikini aan een vriend laten zien - zonder dat zij dat wist. 
  • Hij zet haar telefoonnummer online.
  • Frederique besluit hem terug te pakken door een filmpje te maken met zijn telefoonnummer erin verwerkt. Ze zet het op internet.
  • Hij publiceert haar wachtwoorden zodat iedereen haar online dagboek en e-mail kan lezen. 

Gesprekstips bij dit boek:

  • De klas van Frederique en Sven raakt betrokken bij hun wraakacties. De twee delen persoonlijke informatie met de buitenwereld en iedereen kan 'meegenieten'. Wat kun je doen als je ziet dat iemand dit soort privézaken online zet? Kun je iemand daar op aanspreken? Hoe kun je dat als beste doen? Zouden klassen en vriendengroepjes regels moeten maken hoe je met elkaar omgaat in de klas, maar ook online? Of weet iedereen zelf wel hoe het hoort en wat je kunt maken en wat niet?
  • Frederique deelt haar frustraties over de wraakacties met haar zussen en een vriendin. Uiteindelijk bemoeien ook de school en haar ouders zich ermee. Aan wie zou jij het vertellen als er privéinformatie van jou op internet wordt gezet? Wat kun je doen als iemand zoiets doet? Hoe kun je het beste reageren of is niet reageren misschien veel slimmer?  

Wraak van Daniëlle Bakhuis, alleen nog verkrijgbaar als e-book (Ploegsma, € 7,99, 15+) 

Andere boeken om over te praten: 
Honderd uur nacht - Anna Woltz
#selfie - Caja Cazemier
Chatroom - Helen Vreeswijk  
The Voice - Sophia Bennett 
Delete - Juultje van den Nieuwenhof
Onder mijn huid - Marlies Slegers 
 


Tags en rubrieken