Home » Artikelen » Boeken om over te praten 8

Boeken om over te praten 8

Praten over chantage na het sturen van naaktfoto's of pesten via Snapchat. Dat zijn lastige kwesties om zo maar even over te beginnen. In deze serie bespreken we boeken die dit soort onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken, thuis of in de klas. Het achtste boek in deze serie is Francien laat je tieten nog eens zien van Francien Regelink.

Francien laat je tieten nog eens zien van Francien Regelink
In dit autobiografische verhaal kijkt de schrijfster van het boek – Francien – terug op het moment dat ze via een webcam haar borsten liet zien aan een jongen op wie ze verliefd was. Ze was vijftien jaar oud, maakte een screenshot met haar webcam en stuurde hem de foto via e-mail. Ze vertrouwde hem en dacht dat hij de foto voor zichzelf zou houden. Maar op een dag komt ze op school en ziet ze de bewuste foto door de hele school hangen. Ze gaat door een hel en weet niet hoe ze ermee om moet gaan. Nu – ongeveer 15 jaar later – besluit ze haar verhaal te vertellen.

Onderwerpen in dit boek:
• Sexting voordat er sociale media bestond. Ook toen ging dit verhaal als een lopend vuurtje door de school en wisten zelfs jongeren die niet bij haar op school zaten dat zij het meisje van de foto was. 
• Hoeveel invloed het sturen van één foto heeft (in het geval van Francien kon het haar breken en maken).
• Francien schaamde zich enorm. Ze ontkende dat zij het was op de foto en deelde haar geheim met niemand.
• De jongen aan wie Francien de foto heeft verstuurd, werd niets verweten. Iedereen had het alleen maar over de foto zelf en wie erop stond en niemand vroeg zich af hoe die uitgeprint aan de muren  kwam. 

Gesprekstips bij dit boek:
• Het verhaal van Francien is heel persoonlijk. Ze beschrijft gedetailleerd over een gebeurtenis tijdens haar middelbare schoolperiode. Ze deelt hoe ze zich voelde, hoe ze nu naar de bewuste jongen kijkt en zelfs een e-mail van haar vader die zich afvraagt of het wel slim is om haar verhaal met voor- en achternaam in de media te doen, drukt ze af. Ze vertelt echt haar hele verhaal. Snap jij dat ze dit doet? Waarom doet ze dit op deze manier denk je?
• Francien runt nu een bekend blog (GirlsLove2Run.com) en ze gebruikt de kracht van social media dagelijks om haar verhaal te vertellen. Voor dit persoonlijke verhaal uit haar jeugd gebruikt ze een negatieve ervaring voor iets positiefs, namelijk jongeren bewust te maken van de risico's van sexting en ze helpen omgaan met dit soort gebeurtenissen. Ken jij meer verhalen zoals die van Francien? Als jij nu zoiets zou meemaken, kun je je dan voorstellen dat je daar over een tijdje anders naar kunt kijken?

Francien laat je tieten nog eens zien! van Francien Regelink (Kosmos uitgevers, € 16,99, 11+)

Meer lezen over dit onderwerp?
25 manieren om te praten over sexting
Francien vertelt haar verhaal ook op scholen. Je kunt haar een e-mail sturen via:  francien@girlslove2run.com.

Andere boeken om over te praten: 
Honderd uur nacht - Anna Woltz
#selfie - Caja Cazemier
Chatroom - Helen Vreeswijk  
The Voice - Sophia Bennett 
Delete - Juultje van den Nieuwenhof 
Wraak - Daniëlle Bakhuis
Onder mijn huid – Marlies Slegers

 

 

Tags en rubrieken