Home » Artikelen » #cijfergooien op Instagram - gesprekstips

#cijfergooien op Instagram - gesprekstips

Middelbare scholieren deden het al, en nu zien we het steeds meer basisschool-leerlingen doen: cijfers gooien op Instagram. Dat klinkt als een onschuldig spelletje, maar het loopt soms uit de hand. Wat is het precies en hoe praat je erover met je klas of thuis?

‘Wil je gegooid worden, zet je comment hieronder! #cijfersgooien.’ Kinderen zetten deze oproepen op hun Instagram-account zodat de foto’s van degenen die hierop reageren beoordeeld kunnen worden. Er wordt een screenshot gemaakt van een selfie die al online staat, of ze sturen elkaar foto’s. Dit is de beschaafde versie van het spelletje, want het gebeurt ook vaak ongevraagd.

Wat is er zo leuk aan?
Zolang vriendjes, vriendinnetjes en klasgenoten elkaar hoge cijfers geven, kan het best een aardige en fijne ervaring met veel likes (hartjes bij Instagram) en smiley’s en kusjes in de reacties erbij. Kinderen doen eraan mee omdat ze bevestiging willen van hun leeftijdsgenootjes. Bovendien: als iedereen uit een vriendengroep meedoet, is het lastig om achter te blijven. 

Waarom is het niet leuk?
Er worden ook regelmatig lage cijfers uitgedeeld. Cijfers gooien lokt uit tot pesten, uitschelden en buitensluiten. De reacties onder een foto kunnen vernietigend zijn. ‘Ik geef je een twee, je bent echt lelijk,’ krijgt al snel bevestiging van de hele groep of een grof weerwoord van de persoon op de foto. Complete scheldpartijen waarbij een groep één kind tot op het bot beledigt, zijn helaas geen uitzondering. 

Van achter een scherm zien de kinderen niet wat vervelende opmerkingen werkelijk met anderen doen, dus iedereen gaat maar door met boos reageren. Hoe maak je dat bespreekbaar? 

Gesprekstips voor in de klas

  1. Cijfergooien is een reden om met de klas te praten over omgangsvormen op internet. Je kunt het fenomeen afkeuren, maar wil je dat ze echt beseffen wat het effect is van hun online gedrag, dan is het beter niet meteen je afkeuring laten blijken. 
  2. Praat met kinderen over aardig zijn op internet. Wanneer ben je aardig voor iemand op internet? En wat is niet aardig? Begin niet meteen over 'pesten'. Niet alles wat misgaat bij kinderen op internet, is pesten te noemen. Tip: doe de les WhatsHappy
  3. Ga in gesprek met kinderen over humor op internet. Wat is grappig, wat niet? Wat voor het ene kind een bak van jewelste is, wordt door het andere als kwetsend ervaren.  

Tips voor ouders

  • Ook al zit je zelf misschien niet op Instagram, vraag af en toe aan je kind wat hij of zij ermee doet en kijk een keertje mee. Welke foto’s heeft je kind online gezet en wie volgt hij of zij?
  • Vertel duidelijk dat je niet alles hoeft te weten, maar toon interesse voor wat ze er zoal doen. Hebben ze leuke ervaringen met Instagram en doen ze er nog meer mee dan chatten? 
  • Vraag ze eens of ze het fenomeen cijfers gooien kennen en wat ze daar van vinden. Zo ontdekken ze dat ze ook over dit onderwerp met jou kunnen praten. 
  • Het is ook belangrijk om te weten is dat je bij Instagram een openbaar of een afgeschermd account kunt hebben. Vertel dat bij een onbeschermd profiel iedereen op de hele wereld kan mee kijken.

 Meer weten over Instagram? 

 

  

 

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: