Home » Artikelen » Clash of Clans, speeltips voor kind en ouders

Clash of Clans, speeltips voor kind en ouders

Hoe voed je je kind op met Clash of Clans? Je stelt regels, je toont belangstelling. Maar je kunt meer doen - samen spelen!  

Hoe voed je je kind op met Clash of Clans? Je stelt regels, je toont belangstelling. Maar je kunt meer doen - samen spelen!

Wat is Clash of Clans?
Clash of Clans is een spel waarin je een dorpje bouwt. Dat kan alleen of met vrienden. Onderweg kom je allerlei uitdagingen tegen. Je moet zoveel mogelijk trofeeën verzamelen, maar ook grondstoffen zoals goud en elixer met speciale pompen naar boven halen. Trofeeën sleep je in de wacht door andere dorpen aan te vallen. Maar pas op, zorg dat je verdediging op orde is.
[download in de appstore] - [download in Google Play]

Hoe haal je samen, kind en ouder, het meeste uit Clash of Clans?

*1. Train je kind in geduld*

Clash of Clans is een fantastisch spel, maar er zit een addertje onder het gras: je kunt in-app aankopen doen. Je wordt sterker in het spel als je met echt geld betaalt. Met echt geld hoef je je niet in te spannen om goud en elixer binnen te halen, en kun je sneller door naar volgende levels. Ben je bereid je credit card erbij te pakken? Mag je kind een deel van zijn zakgeld aan virtueel kapitaal besteden? Praat erover. Helemaal geen slecht idee om je kind te trainen in geduld. Geduld loont. Vertel hem: doe extra je best, neem de tijd, spaar. Vertel je kind dat het eerlijker is om geen geld uit te geven: hoe leuk is het als de speler met het meeste geld ook meteen de sterkste is? Met het startkapitaal dat elke speler krijgt, kun je ook ver komen.

*2. Doe onderzoek*

Ga naar de dorpen van de beste spelers. Leer van de kampioenen. Wat doen zij goed? Vergeet niet de aanvallen op je eigen dorp te analyseren. In Clash of Clans kun je herhalingen bekijken en dus eindeloos terugzien hoe de ‘agressors’ te werk zijn gegaan. Waar zaten de zwakke plekken in je verdediging? Hoe kun je je defensie verbeteren?

Op YouTube wemelt het van de talentvolle kinderen die laten zien hoe je verdedigingsmuren kunt ‘upgraden’ en waar je tovenaars-torens het beste kunt neerzetten.

*3. Geniet van het samen spelen*

Het leuke is om samen manieren te verzinnen om andere dorpen te verslaan en je eigen dorp zo goed mogelijk te beheren. Wat is de beste strategie? Je kunt ook een rolverdeling afspreken. Jij zou bijvoorbeeld plannetjes kunnen maken en je kind voert alle activiteiten uit. Je kunt ook de rollen omdraaien. De ene dag is je kind de strateeg, de andere dag jij.

Kijk er niet gek van op dat het kind in je wakker wordt en dat het speelplezier met je aan de haal gaat. Je ziet misschien beter dan je kind wat er moet gebeuren om verder te komen. Zorg dat ook je kind dingen voor elkaar krijgt. Hoe je hem daarbij kunt helpen? Stel de juiste vragen, breng hem op ideeën. Geef je kind steeds meer ruimte om te schitteren.

*4. Laat hem meedoen in een clan met vrienden*

Het is aan te raden om je kind niet met onbekenden te laten samenspelen. Laat hem, als de tijd rijp is, wel samenwerken in een clan met vrienden. Via chat kun je tips uitwisselen. Maak duidelijk hoe belangrijk het is om ‘mindere goden' te helpen. Geef troepen aan kinderen in een lager level, bijvoorbeeld aan beginners die alleen toegang hebben tot soldaatjes en boogschutters. Met een draak of tovenaar kunnen ze hun verdediging beter organiseren. De beginner wordt een kampioen, die jullie niet zal vergeten.

Als ouder zou je ook zelf een clan kunnen starten, toeziend op het reilen van zeilen van je kind en zijn vrienden. Zorg dat alleen bekenden in de clan zitten. Wees spaarzaam in het uitdelen van speciale titels. Alle clan-leden willen 'co-leider' worden, de vertrouweling van de leider. Status en concurrentie kunnen belangrijk zijn in een clan, maar daar moet het niet om gaan. Het gaat om samenwerken.

Als leider van de clan kun je er ook op letten dat het netjes blijft in de groep. In clans met veel onbekenden wordt vaak gescholden.

*5. Laat hem praten*

Sommige kinderen vinden het lastig om Clash of Clans aan anderen uit te leggen. Leer je kind zijn passie te delen met anderen. Laat hem duidelijk maken wat het spel inhoudt. Deze vragen kun je aan hem stellen:
- Als je zelf een nieuw spel zou mogen maken? Wat voor spel zou dat zijn?
- Waar moet je het hardst om lachen in Clash of Clans? Bestaat Clash of Clans-humor?
- Hoe helpt hij de clan waar hij in zit? Geef je meer manschappen weg, dan dat je krijgt? Waarom?  

Misschien kan je kind er een spreekbeurt over houden?

*6. Houd rekening met de rest van het gezin*

Speel Clash of Clans zoveel mogelijk in de woonkamer, praat zoveel mogelijk hardop over wat jullie doen, zodat de rest van het gezin kan ‘meeleven’. Maar hou wel rekening met andermans gevoeligheden. Is iedereen even dol op het ‘vechtlawaai’? Ook al zijn de beelden volstrekt onschuldig, bij het geluid hebben sommigen een akelig gevoel. Maak afspraken over jongere broertjes en zusjes. Mogen die meekijken, ja of nee?

*7. Beperk de speeltijd*

Clash of Clans is zo’n leuk spel, dat het verslavend werkt. Leer je kind dat het belangrijk is grenzen te trekken. Andere dingen (buiten spelen, huiswerk) doen er ook toe. Beperk de tablet-tijd.

Hier vind je richtlijnen over tijdsbesteding voor schermgebruik.

*8. Hou de risico’s in de gaten*

- Kinderen kunnen elkaar uitsluiten door een nieuwe clan te starten waar jouw kind niet in mag. Ook andere vormen van digitaal pesten via Clash of Clans komen voor. Praat daarover.
- In-app aankopen blijven aanlokkelijk. Maak duidelijke afspraken.
- Treed je toe tot een clan met onbekenden, besef dan dat daar kwaadwillenden tussen kunnen zitten.
- In de chat kan gescholden worden. Helaas kan de chat niet worden uitgezet.

Met dank aan: Erik Meester, Marcel van der Wouw en Cieske. 

Remco Pijpers
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: