Home » Artikelen » Cyber-speeltip: Dash & Dot

Cyber-speeltip: Dash & Dot

Spelen is niet alleen leuk voor kinderen, ze leren er ook ontzettend veel van. Mijn Kind Online zet de komende weken een aantal uitdagende producten in de spotlights. Deze week aandacht voor de robots Dash & Dot. 

Dash & Dot zijn twee slimme robotjes die je zelf kunt programmeren. Ze horen geluiden, reageren op licht, merken objecten op en doen precies wat jij wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt de robots op het ritme van de muziek laten dansen, rare geluiden laten maken, door een doolhof laten manoeuvreren en nog veel meer. 

Hoe werkt het?
Dash & Dot maken draadloos verbinding met mobiele apparaten en met de bijbehorende apps kun je ze zelf besturen. Met de app Blockly  leer je hoe je ze moet programmeren. Je verschuift blokken met commando’s die de robotjes uitvoeren.  Door veel te oefenen leer je steeds ingewikkeldere commando’s te maken. Daarnaast heb je de app Go waarmee je de basisfuncties van de robots ontdekt, de app Xylo waarmee je de robots muziek kunt laten maken op een bijbehorende xylofoon, en de app Path waarmee je de robots door doolhoven heen kunt laat racen.

Voor wie is het?
De Dash & Dot apps zijn ontworpen voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Maar ook voor de wat oudere kinderen met meer programmeerervaring zijn Dash & Dot uitdagend speelgoed. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf een app ontwikkelen waarmee ze de robots kunnen besturen.

Leerzaam?
Ja! Kinderen leren spelenderwijs over programmeren en het resultaat zien ze direct terug bij Dash & Dot. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden waardoor er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.

Dash is de meest interactieve robot, hij kan rondrijden en heeft de meest verschillende functies. Dot is Dash’ kleinere vriend en kan niet rondrijden, wel kan hij met Dash communiceren en hem opdrachten geven. Dash & Dot samen kosten $ 229.99 (excl. verzendkosten en BTW). Dash kost $ 169.99 (excl. verzendkosten en BTW). De bijbehorende apps zijn gratis. 
In verschillende webwinkels is het speelgoed te koop. 

Lestips:

  • Laat Dash een doolhof oplossen. Maak met tape of blokken een doolhof door het lokaal. Gebruik Blockly of Path om Dash te programmeren zodat hij niet tegen de wanden van het doolhof aanrijdt.  Plaats Dash’ vriendje Dot aan het eind van het doolhof en laat hem juichen als Dash hem gevonden heeft!
  • Maak je eigen robot fashion show. Gebruik knutselmateriaal en lego om een catwalk en kostuum voor Dash te maken. Vervolgens programmeer je Dash zo dat hij in stijl over de catwalk rolt, grappige geluiden maakt en met zijn lichtjes knippert.  
    Instructie
  • Dash de kunstenaar. Gebruik speciale Dash bouwblokken en lego om een stift aan Dash te bevestigen. Zet Dash op een groot papier en gebruik Go, Path, of Blockly om hem de mooiste, gekste, coolste figuren te laten tekenen!
    Instructie 

Op zoek naar nog meer uitdagend speelgoed?
Bekijk ook deze tips: Makey-makey en Raspberry Pi 

Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Trefwoorden: