Home » Artikelen » Cyber-speeltip: Lego Mindstorms

Cyber-speeltip: Lego Mindstorms

Spelen is niet alleen leuk voor kinderen, ze leren er ook ontzettend veel van. Mijn Kind Online zet een aantal bijzondere producten in de spotlights. Dit keer vragen we aandacht voor de Lego Mindstorms EV3. Wat is het en wat kun je ermee?

Lego Mindstorms is een bouwpakket waarmee je zelf bestuurbare robots maakt van Lego-blokjes, motoren en sensoren. Programmeer de Lego-robots en breng ze tot leven. Je kunt de bijgeleverde bouwinstructies aanhouden, maar het is natuurlijk leuker en uitdagender om je eigen creaties te bedenken. Maak bijvoorbeeld eens een robothond, robotspin, robotdinosauriër of robotbulldozer!

 

Hoe werkt het?
Het pakket bestaat uit ruim 500 Lego-blokjes, een programmeerblok, drie motortjes, een tastsensor, een kleursensor en een infraroodsensor. Er zitten ook bouwinstructies voor vijf verschillende robots bij. Met behulp van deze instructies bouw je stap voor stap een robot. 
Het programmeerblok kun je, zoals de naam al zegt, zelf programmeren. Het is het brein van de robot. Je verbindt het blok met je computer of met een van de speciale Lego-apps met behulp van een usb-kabel, wifi of bluetooth. Vervolgens programmeer je het blok door middel van een op pictogrammen gebaseerde programmeer-interface. Het programmeerblok komt in het midden van het bouwwerk. Je kunt de robots laten lopen, praten, rijden, glijden, grijpen, en nog veel meer.

Voor wie is het?
Lego Mindstorms is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

Leerzaam?
Ja, ontzettend! Je kunt je fantasie en creativiteit kwijt tijdens het ontwerpen en programmeren van  robots. Zo combineer je spelen met leren programmeren. Je krijgt verschillende missies en wordt steeds uitgedaagd om je programmeervaardigheden uit te breiden. Iedere robot is opgebouwd uit verschillende programmeerstappen. Als je een stap met succes hebt voltooid, word je beloond.

Je kunt Lego Mindstorms in de meeste speelgoedwinkels of online kopen. Het complete pakket kost rond de € 300 tot € 400.

Speeltips:
Plannen, bouwen, testen en aanpassen samen met vrienden. Daag elkaar uit en gebruik je creativiteit. Maak samen een plan en bedenk wat de robot allemaal moet kunnen en hoe hij eruit moet zien. Sluit vervolgens het programmeerblok aan en programmeer de robot. Bouw en test de robot, doet hij precies wat jij wilt? Blijf de robot aanpassen en verbeteren!
Bouw je eigen Lego-racevrachtwagen. In 37 stappen bouw je een bestuurbare Legovrachtwagen met verschillende versnellingen. Je bestuurt hem met de speciale Mindstorms-app. Klaar? Voeg dan nog een op maat gemaakte trailer toe zodat je spullen kunt vervoeren!
• Bouw en programmeer een robotpuppy. Gebruik het programmeerblok als kop en voeg geluid toe. Zorg dat het diertje blaft, kwispelt en rent! Gebruik de sensoren van de pup om hem te laten smakken en blaffen als er een Legobot in de buurt is.

Op zoek naar nog meer uitdagend speelgoed?
Bekijk ook deze tips: Hackaball, Dash & DotMakey-makey en Raspberry Pi 


Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: