Home » Artikelen » Cyber-speeltip: Makey Makey

Cyber-speeltip: Makey Makey

Spelen is niet alleen leuk, kinderen leren er ook ontzettend veel van. Mijn Kind Online zet de komende weken uitdagend speelgoed uit de 21ste eeuw in de spotlights. Deze week aandacht voor de uitvinderskit MaKey MaKey. Wat is het en wat kun je ermee?

De MaKey MaKey is een klein printplaatje waarmee je voorwerpen in toetsen kunt veranderen. Zo maak je eenvoudig een piano of drumstel met stukken fruit en speel je Tetris met toetsen die je zelf kneedt van klei.Hoe werkt het?
Met de bijbehorende klemmetjes verbind je voorwerpen aan de MaKey MaKey. Het is wel belangrijk dat die voorwerpen elektriciteit geleiden. Het apparaatje zelf koppel je aan de computer met een usb-kabel. Als alles is aangesloten en je raakt een van de voorwerpen aan, dan krijgt je computer een signaal en kun je een spelletje spelen, muziek maken of een programma aansturen.

Voor wie is het?
Voor iedereen die van spelen en ontdekken houdt. Geschikt voor het basis- en middelbaar onderwijs.

Leerzaam?
Zeker! Kinderen creëren een eigen stroomcircuit en ontdekken zo hoe techniek werkt. Het speelgoed daagt kinderen creatief uit en door de eindeloze mogelijkheden van de Makey Makey slaat de fantasie al snel op hol. Een leuke extra is dat je het apparaatje ook kunt gebruiken in combinatie met programma's waarmee je kunt programmeren, zoals Scratch.

Je kunt de MaKey MaKey online verkrijgen bij Tof Speelgoed of op de originele Amerikaanse MaKey MaKey website. De complete kit kost €49,95 of $49,95 (excl. verzendkosten). Het is ook mogelijk om een set MaKey MaKey's te huren voor in de klas en/of een workshop te boeken (voor €59,95 huur je vijf MaKey MaKey's die je twee weken lang kunt gebruiken).

Lestips:

 • Maak muziek op muziekinstrumenten die je zelf tekent. Open een muziekprogramma op Scratch en verbind de MaKey MaKey aan de computer. Teken instrumenten op papier en bevestig het papier aan de klemmetjes om de MaKey MaKey aan te sluiten. En rocken maar! 
  Leeftijd: 5 jaar en ouder
  Duur: 10 tot 30 minuten
  Instructie (externe link)
 • Doktertje spelen op je zelfgemaakte operatietafel. Gebruik de MaKey MaKey, Scratch en knutselmateriaal om een kartonnen operatietafel te maken. Stop er organen en botten in die je vervolgens weer moet proberen te verwijderen zonder de zijkanten van de openingen te raken. 
  Leeftijd: 10 jaar en ouder
  Duur: 4 uur
  Instructie (externe link)
 • Start een Makey-avontuur door met behulp van aluminiumfolie twee paden op de vloer te maken. Verbind de paden met de MaKey MaKey en open een spel op Scratch. Maak meerdere teams van twee en loop hand in hand over de paden. Probeer samen zo snel mogelijk naar het eind te komen, maar let op dat je elkaars hand goed vasthoudt om in verbinding te blijven. Maak het moeilijker en spannender door obstakels te plaatsen.
  Leeftijd: 5 jaar en ouder
  Duur: 30 tot 60 minuten
  Instructie (externe link)

De uitvinders
De MaKey MaKey is uitgevonden door Jay Silver en Eric Rosenbaum van het MIT Media Lab

Op zoek naar nog meer uitdagend speelgoed?
Bekijk ook deze tip: Raspberry Pi 

Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Trefwoorden: