Home » Artikelen » Cyber-speeltip: Raspberry Pi

Cyber-speeltip: Raspberry Pi

Spelen is niet alleen leuk voor kinderen, ze leren er ook ontzettend veel van. Mijn Kind Online zet de komende weken een aantal uitdagende producten in de spotlights. Deze week aandacht voor de Raspberry Pi. Wat is het en wat kun je ermee?

De Raspberry Pi is een mini-computer met oneindig veel mogelijkheden. Je kunt hem gebruiken als normale computer maar je kunt hem ook zelf programmeren, er software opzetten en/of er andere apparaten op aansluiten. Zo maak je bijvoorbeeld je eigen mini-spelletjes in Minecraft, een machine om je huisdier mee te voeren of een schatkist die alleen opengaat door middel van gezichtsherkenning.

Hoe werkt het?
Download de benodigde programma’s via de website van Raspberry Pi en zet ze op een SD-kaart die je in de Raspberry Pi stopt. Koppel het apparaat aan een monitor, muis en toetsenbord en installeer je de programma’s die je hebt gedownload. Hoe dit precies moet, vind je hier. Als alles is geïnstalleerd, kun je beginnen met het programmeren van je Raspberry Pi en het bouwen en besturen van machines, robots, camera’s en nog veel meer.

Voor wie is het?
Voor alle leeftijden. Het apparaatje was oorspronkelijk bedoeld om kinderen vanaf twaalf jaar te leren programmeren. Maar jongere uitvinders vinden het ook erg leuk en met een beetje hulp komen ze een heel eind.

Leerzaam?
Dit creatieve speeltje helpt je om de grondbeginselen van computertechniek onder de knie te krijgen. Kinderen gebruiken hun creativiteit in samenwerking met technologie. Ze leren hoe ze hun eigen ideeën concreet kunnen maken en om kunnen zetten in computertaal.

Je kunt de Raspberry Pi in verschillende webwinkels kopen. Het apparaat kost gemiddeld rond de € 30,- tot € 40,- euro. Verder heb je om te programmeren nog een aantal andere spullen nodig, zoals een SD kaart, SD kaartlezer, een monitor, een muis en een toetsenbord.

Lestips:

  • Raspberry Pi – de basics. Voordat kinderen aan de slag kunnen met de Raspberry Pi moeten ze eerst weten wat het is, hoe het apparaat werkt en wat je er allemaal mee kunt doen. De website van Raspberry Pi biedt een gratis lespakket aan dat gebruikt kan worden op school. Instructie 
  • Maak en speel het “Whac-a-block” spel in Minecraft. Met behulp van de Raspberry Pi en de programmeertaal Python creëren kinderen hun eigen spel in Minecraft. Hierdoor leren ze hoe ze Minecraft kunnen beïnvloeden door te programmeren. Instructie
  • Maak een interactieve tuin met rondtollende bloemen, bijen, en vlinders. Knutsel je eigen tuin en maak bloemen, bijen en vlinders vast aan een motortje. Gebruik de Raspberry Pi en Python om de motortjes te laten ronddraaien. Instructie 

Op de website van Raspberry Pi vind je nog veel meer ideeën voor leuke lessen en uitdagende projecten.

Op zoek naar nog meer uitdagend speelgoed?
Bekijk ook deze tip: Makey-makey

Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken
Onderwerpen: