Home » Artikelen » De 10 mooiste 2.0-tools voor leerlingen

De 10 mooiste 2.0-tools voor leerlingen

1. Animoto.com

Met de website Animoto kun je gratis een filmpje van 30 seconden maken op basis van eigen foto's en videofragmenten. Het filmpje kan voorzien worden van muziek en teksten. Als het af is, kun je het downloaden, of verzenden naar Facebook of YouTube.

Lessuggestie: Laat de leerlingen een fotofilmpje maken van hun favoriete zanger of zangeres. 

2. Bingobaker.com

Met de website Bingo Baker kun je op een eenvoudige manier bingokaarten maken. Je kunt de kaarten afdrukken, maar je kunt ze ook gebruiken op de iPad.

Lessuggestie: Laat de leerlingen zelf eens bingokaarten maken voor een spreekbeurt.

3. Bitstrips.com

Met de website Bitstrips kun je eenvoudige strips maken. De site biedt diverse voorbeeldfiguren, achtergronden, kledingstukken en props. De stripfiguren kunnen ook karaktereigenschappen meekrijgen.

Lessuggestie: Laat de leerlingen een stripverhaal maken over een actueel onderwerp. Laat ze samenwerken en hun verhaal vertellen in maximaal 6 plaatjes.

4. Diplomamaker

Met de website Diplomamaker kun je online een diploma of oorkonde maken. Je bepaalt zelf de tekst, de rand, de afbeelding en het lettertype. Leuk voor school, maar natuurlijk ook voor een kinderfeest of andere gedenkwaardige dag thuis!

Lessuggestie: Laat de leerlingen eens nadenken over de diploma's die ze allemaal gaan halen in hun leven. 

5. Glogster.com

Met Glogster kun je online een poster maken met teksten, foto's, animaties en filmpjes. Er zijn veel 'graphics' die je kunt gebruiken. Maar je kunt ook eigen foto's uploaden en gebruiken. Met een account kun je de poster opslaan en eventueel delen met anderen. 

Lessuggestie: Laat de leerlingen zichzelf presenteren in een poster met foto's, filmpjes, muziek en teksten. 

6. Nieuwstool.nl

Met de website Nieuwstool.nl (van 'Nieuws in de klas') kun je zelf een krant maken. De lay-out is al klaar; je hoeft alleen maar je eigen teksten en foto's erin te zetten. Let op: de huidige versie is voor het primair en het voortgezet onderwijs.

Lessuggestie: Laat de leerlingen een krant maken waarin ze een specifiek onderwerp uitdiepen.

7. Lyricstraining.com

Op de website LyricsTraining kun je songteksten oefenen door naar muziekvideo's te kijken en de ontbrekende delen van de teksten in te vullen. Per video kun je kiezen uit drie verschillende levels, waarbij steeds meer van de tekst is weggelaten.

Lessuggestie: Kies een eenvoudig liedje en vertaal het met de klas. Daarna kan iedereen natuurlijk lekker meezingen, via het digibord.

8. Mindmeister.com

Met MindMeister kun je online brainstormen door het maken van een 'mindmap'. Je start met een kernbegrip. Vervolgens kun je daar gerelateerde begrippen omheen zetten, waarna een soort woordenspin ontstaat. Zonodig kunnen er ook plaatjes en filmpjes worden toegevoegd.

Lessuggestie: Laat de leerlingen in groepjes een mindmap maken over leuke dingen op internet. Startpunt: 'Leuk'. Uitsplitsen in aspecten. Dan voorbeelden bij de aspecten zoeken.

9. Veengle.com

Met de website Veengle kun je compilaties van YouTube-filmpjes (of delen daaruit) maken. Stap 1: zoek een clip en kies 'Open video editor'. Stap 2: geef starttijd en stoptijd, en kies 'Add to my compilation'. Herhaal stap 1 en 2. Stap 3: kies 'Preview' en bewaar de compilatie.

Lessuggestie: Laat de leerlingen een filmpje maken van een populaire artiest, die steeds hetzelfde nummer zingt op verschillende manieren. 

10. Wix.com

Wix is een website waarmee je gemakkelijk en snel een eigen website kunt maken. Zonder verstand van programmeren kun je door middel van 'drag & drop' (slepen en laten vallen) een website bouwen. Gratis, en 'search engine friendly' (geoptimaliseerd voor vindbaarheid).

Lessuggestie: Kijk met de leerlingen eens naar websites. Wat moet er zoal opstaan? Laat ze eerst een mooie website knippen en plakken op grote vellen papier, vóór ze zelf een echte site gaan maken.

Meer tools

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: