Home » Artikelen » De kunst van (online) ongestoord spelen

De kunst van (online) ongestoord spelen

Er is niets leukers dan kinderen die helemaal opgaan in hun spel. Spelen is ook nog eens ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar is dat ook het geval als het gaat om online spelen of spelen in een digitale wereld? Marianne de Valck van Adviesbureau Spelen en Speelgoed legt uit wat belangrijk is bij ‘pure’ play.

Als je wilt dat kinderen helemaal opgaan in hun spel moet je ze vooral lekker hun gang laten gaan. In deze ongestructureerde manier van spelen, willen ze door niemand gestoord worden. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Het leert ze onder andere:

 • delen
 • problemen oplossen
 • kritisch denken
 • bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden
 • diverse rollen uitproberen
 • meer over zichzelf en de wereld om hen heen
 • bewegen 

Het spelen in deze pure vorm gaat als het ware vanzelf en kinderen halen het enthousiasme om verder te spelen uit zichzelf. Ze hebben op dit soort momenten geen complimenten of opmerkingen van buiten nodig. De aanmoedigingen kunnen kinderen zelfs uit hun spel halen. 

Opvallend is dat veel ouders het ontzettend fijn vinden als hun kind zo lekker speelt, maar als kinderen dit doen achter een scherm, dan voelt dat voor veel toch anders. Want hoe lang mag dat spel dan duren en verandert je kind niet in zombie die nergens meer op reageert? Is deze gedachte terecht of kan er met digitaal speelgoed ook zo’n ‘goede’ ongestoorde staat van spelen bereikt worden? 

Dit zegt de expert
Marianne de Valck van Adviesbureau Spelen en Speelgoed adviseert ouders, professionals en vrijwilligers over spelen aan de hand van de schijf van vijf die ze ontwikkelde. De vijf aandachtspunten gelden voor alle leeftijden, jongens en meisjes, en zijn:

 • Creatief spelen waarbij het proces belangrijker is dan de prestatie, zoals kleuren op gevoel, vrij rennen of zomaar iets verzinnen.
 • Constructief spelen waarbij het gaat om de prestatie, zoals het leggen van een puzzel of het oplossen van een probleem.
 • Cognitief spelen, gericht op leren, kennen, denken en spelen met verstand.
 • Sociaal spelen met of voor elkaar.
 • Motorisch spel waarbij de aandacht ligt op bewegen.

Een gevarieerd aanbod van deze schijf van vijf zorgt voor spelen met variatie, afwisseling, uitdaging en inspiratie.    

Als je je afvraagt wat je kind urenlang doet achter een tablet kijk dan eens mee. Wat voor spel wordt er gespeeld en hoe gaat jouw kind daar mee om? Is je kind in Minecraft een stad aan het bouwen of blaast hij of zij alleen maar creepers op met TNT? Vraag je af of de app of game de inventiviteit van je kinderen prikkelt en zorgt voor een positieve speelervaring. Marianne de Valck: “Een app moet aanzetten tot meer, zodat je je eigen invulling aan iets kunt geven, zoals zelf iets opzoeken, maken of ontdekken.”

5 goede apps om ongestoord mee te spelen:

1. Toca Hairsalon me
Geef jezelf het gekste kapsel dat je maar kunt bedenken! Met deze app bewerk je je eigen foto en in een handomdraai zie je er totaal anders uit. Föhnen, inzepen, verven of knippen; alles kan. Door de vele mogelijkheden slaat je fantasie al snel op hol. 
iPhone en iPad € 2,99
Android € 2,99 

2. Zoek het uit! 
Een wetenschapsproject van het Klokhuis. Deze app helpt je bij het zoeken naar antwoorden op sappige vragen. stimuleert samen spelen en ontdekken in de echte wereld waarbij de iPad dient als logboek.
iPad gratis
Android gratis 

 

3. Roodkapje een sprookje in 3D 
Een educatief spelletje rond het klassieke sprookje. Leid Roodkapje veilig naar haar oma, maar pas op voor de wolf! Als gebruiker heb je invloed op het verhaal door te kiezen voor een bepaalde route.  
iPhone en iPad € 0,99 

4. Monument Valley 
Deze game is fantastisch vormgegeven en vraagt veel van je ruimtelijk inzicht. Doel van het spel is de prinses helpen bij het vinden van de juiste route. 
iPhone en iPad € 3,99 
Android € 2,99
Windows € 3,99 

5. Foldify Zoo 
Kies je favoriete dier, pas het uiterlijk aan, print het ontwerp uit en vouw het papier tot diertje waarmee je kunt spelen. Je kunt zo je eigen dierentuin verzamelen & leert spelenderwijs ook nog eens ontzettend veel over dieren.  
iPad € 3,99  

 

 

Tags en rubrieken