Home » Artikelen » De nieuwe feiten over Facebook

De nieuwe feiten over Facebook

Heb je de nieuwe voorwaarden van Facebook gelezen? Ze zijn al ingegaan, maar er is nog veel onduidelijk. Wat is precies veranderd en waar moet je als ouder extra op letten?

Heb je de nieuwe voorwaarden van Facebook gelezen? Ze zijn al ingegaan, maar er is nog veel onduidelijk. Wat is precies veranderd en waar moet je als ouder extra op letten?

Wat is er veranderd?
Als je de nieuwe privacy voorwaarden vergelijkt met de oude zijn er niet veel grote verschillen te vinden. Door de massale aandacht zijn veel gebruikers nu wel beter op de hoogte. De grootste verandering is dat de voorwaarden uitgebreider zijn beschreven. Zo is de rubriek ‘privacy basics’ toegevoegd, waarin verschillende manieren worden uitlegd waarop je je privacy kunt beschermen. Ook staat er duidelijker beschreven dat Facebook je locatiegegevens gebruikt. Ze zien waar jij je bevindt, zodat ze je locatiegerichte advertenties kunnen sturen. Denk aan een restaurant dat net om de hoek zit. Dat kan natuurlijk handig zijn, maar ze slaan deze data op om het later weer te gebruiken of om te delen met partners.

Wat verzamelt Facebook allemaal?
Gegevens die je verstrekt wanneer je je aanmeldt voor hun diensten en wanneer je er gebruik van maakt. Onder deze diensten vallen ook de apps Instagram en Whatsapp. Ze slaan alles op wat je invult op je profiel, wat je doet, wat je leuk vindt, waar je je bevindt en wat je post. Plus de informatie die anderen over jou delen. Ook verzamelen ze informatie via andere apps en websites die aangesloten zijn bij Facebook. Kortom; ze verzamelen eigenlijk alles wat ze kunnen! Dat klinkt misschien eng, maar dit deden ze altijd al. Maar omdat je dit nu weet, kun je natuurlijk wel bewuster omgaan met wat je precies deelt. 

Wat gaan ze doen met jouw informatie?
Door Facebook te gebruiken, geef je ze het recht om al je gegevens te delen met hun partners en met bedrijven die onderdeel zijn van Facebook. Bedrijven kunnen hierdoor inzicht krijgen in hun klanten en Facebook kan ook informatie verstrekken over hoe de advertenties van een bedrijf presteren onder een bepaalde doelgroep. Ook geef je Facebook toestemming om jouw naam, profielfoto, en andere persoonlijke informatie (zoals pagina’s die je geliked hebt) te gebruiken voor advertenties die door Facebook worden aangeboden.

Wat betekent dit voor jou en je kinderen?
Veel ouders maken zich zorgen dat er foto’s van hun kinderen zullen verschijnen op plekken waar ze dat liever niet zouden willen, zoals op een billboard. Die zorg is natuurlijk niet onterecht, als je kijkt naar hoeveel rechten Facebook zichzelf toe-eigent. Echter, Facebook verklaart zelf dat ze hier geen belang bij hebben en dat ze de gegevens alleen willen gebruiken om advertenties te tonen in een sociale context. Dit willen ze doen - en doen ze al - door bijvoorbeeld aan jouw Facebook-vrienden te laten zien wat jij hebt geliked, samen met jouw naam en profielfoto. Dit doen ze, omdat is gebleken dat de advertenties dan beter presteren. 

Hoe voorkom ik dat er foto’s van mij en/of mijn kind(eren) worden gebruikt?
Helaas bestaat er geen eenvoudige optie om dit te voorkomen. Je kunt natuurlijk je account opzeggen, maar je kunt ook de instellingen bij Facebook, Instagram en Whatsapp aanpassen. Zo houd je het veilig:

  • Zet je locatievoorzieningen uit via je telefoon of tablet (bij privacy), zo kunnen anderen en Facebook, Instagram en Whatsapp niet zien waar jij je precies bevindt.

      

  • Wil je geen advertenties zien die gebaseerd zijn op het gebruik van websites of apps buiten Facebook? Stel dit dan in onder de optie ‘advertenties’, die staan links bij de instellingen (en die bereik je rechts bovenin via het pijltje).

     
     
  • Wil jij niet dat anderen je taggen in een foto? Stel dan in dat jij deze foto’s eerst moet controleren voordat ze op je tijdlijn terechtkomen. (dit vind je bij instellingen, pijltje rechts bovenin en dan 'Tijdlijn en taggen') 
  • Check voor je iets plaatst wie jouw geplaatste berichten en foto’s kan zien. Je kunt bij elke post kiezen voor: ‘iedereen’, ‘vrienden’, of ‘alleen ik’. 

      

Waar moeten we rekening mee houden als ik en mijn kind(eren) actief blijven?
Maakt jouw kind gebruik van Facebook, Instagram en/of Whatsapp? Dan is het is belangrijk om te praten over wat je online deelt en hoe je de privacy-instellingen instelt. Maar niet alleen kinderen moeten goed opletten, ook (groot)ouders zouden hierover na moeten denken. Natuurlijk wil je soms dat ene leuke moment met je (klein)kind delen, maar besef dat iedereen die foto’s kan zien én kan gebruiken. Kijk ook eens terug naar berichten en foto’s die je in het verleden hebt geplaatst. Wil je ze nog steeds online hebben? En hoe staan de instellingen; heb je deze alleen met vrienden gedeeld of kan iedereen ze zien?

 

 

 

Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: