Home » Artikelen » De valkuilen van MovieStarPlanet

De valkuilen van MovieStarPlanet

MovieStarPlanet heeft vooral op meisjes van negen en tien jaar een ongelooflijk grote aantrekkingskracht. Ze willen dolgraag contact hebben met gelijkgestemden in de virtuele filmsterrenwereld. Maar voor je ze loslaat op deze website, is het verstandig om een aantal valkuilen met ze te bespreken.

Op MovieStarPlanet (MSP) kiest je kind een moviestar die ze kan aankleden en waarmee ze kan rondlopen in de wereld van de filmsterren. Op deze sociale speelplaats lopen ook andere kinderen met hun poppetjes rond. Vriendinnen waar ze in het dagelijks leven mee omgaan, maar ook vreemde kinderen die ze niet kennen. Ze kunnen er games spelen, chatten en deelnemen aan wedstrijden. Het draait allemaal om het verdienen van ‘Starcoins’ en ‘Fame’ zodat ze kunnen opklimmen in de wereld van the rich and the famous.De website is gratis toegankelijk, maar als ze VIP willen worden, moeten ze een betaald abonnement afsluiten.

Valkuil 1: kletsen met iedereen

In MSP zit een chatfunctie. Jouw kind kan – eenmaal ingelogd – met allerlei gebruikers kletsen. Het is natuurlijk hartstikke leuk en gezellig om online nieuwe vrienden te ontmoeten en met ze van gedachten te wisselen. Maar het komt helaas voor dat zo’n gesprekje een andere wending neemt. Je kind kan ineens worden uitgescholden of gemene dingen in het scherm zien. Op internet weet je natuurlijk nooit wie je voor je hebt.

Bespreek deze gouden chat-regels:

  • Geef nooit privégegevens aan iemand op internet. Je echte voor- en achternaam gebruiken is geen goed idee. Verzin liever een speciale internetnaam. Je adres of telefoonnummer geven is ook echt taboe.
  • Praat over hoe kinderen met elkaar zouden moeten gaan online. Benadruk dat je – net als in het echte leven – altijd aardig en respectvol moet blijven. Doet iemand aan de andere kant van de chat dat niet? Meld het dan (met de meldknop) of blokkeer deze gebruiker. Zo’n melding doen is belangrijk, want de gebruiker wordt dan aangesproken op het gedrag en zo blijft MSP een gezellig plek.
  • Waarom wil je kind met onbekenden chatten? Waarover gaan leuke gesprekken en wat is niet leuk? Als ze daar van tevoren over nadenkt, kan ze misschien beter inschatten wanneer een gesprek minder leuk wordt. Misschien is het een idee dat je kind – zeker in het begin – alleen met vriendinnen chat die ze ook in het echte leven kent?
  • Als andere kinderen jouw kind mooie cadeautjes beloven, moet er ook een alarmbelletje gaan rinkelen. Want wat moet jouw kind doen in ruil voor zo’n cadeautje? Op MSP geldt ‘voor wat, hoort wat’.
  • Spreek nooit in het echt af met mensen die je hebt leren kennen op MSP. Je denkt misschien dat je iemand kent na veel chatgesprekken, maar in het echt kan iemand heel anders zijn dan online.
  • Tot slot moet je bespreken dat medewerkers van MSP meelezen (‘moderators’) en ongepaste woorden scannen in chatberichten, maar dat ze zelf ook goed moet opletten. Zelfs als ze met een vriendin denken te praten, kan het ook iemand anders zijn die onder haar naam inlogt.

Meekijken

Chat je kind veel op MSP? Kijk eens mee over haar schouder om te zien hoe dat gaat en vraag ook regelmatig of het leuke of grappige gesprekken zijn en waar ze over kletsen. Maak er niet steeds een enorm punt van, maar bespreek het zoals je ook vraagt naar hun dag op school. Gewoon tijdens het eten of als je ze ergens naartoe brengt. Gebeuren er online vervelende dingen tussen vriendinnen? Laat ze het dan offline uitpraten zodat vervelende gevoelens weer verdwijnen.

Valkuil 2: wachtwoord bekend

Je kind wil haar wachtwoord misschien best delen met haar vriendinnen. Waarom niet? Lisa (9) deed dat bijvoorbeeld. Ze vertelde het aan haar beste vriendin, die vervolgens op haar account inlogde, zichzelf allerlei dure cadeautjes gaf en die een chatgesprek begon onder haar naam en andere vriendinnen uitschold. Lisa en haar ouders hebben het inmiddels uitgepraat met haar vriendin en haar ouders, maar de twee hadden maandenlang ruzie.

Bespreek voor je kind van start gaat op MSP hoe het werkt om een account aan te maken en een wachtwoord te verzinnen. Gesprekstips:

  • Een wachtwoord is privé. Vertel het nooit aan anderen om misbruik te voorkomen. Ook niet als je cadeautjes beloven of zeggen dat ze voor MovieStarPlanet werken.
  • Is het wachtwoord te gemakkelijk of is het geraden door bekenden? Pas het dan aan. Het beste is een wachtwoord met daarin hoofdletters, kleine letters en een cijfer. De naam van je huisdier is leuk als wachtwoord, maar ook makkelijk te raden door andere kinderen.

Valkuil 3: VIP-abonnement kost geld

De toegang tot MSP is gratis, maar als je echt leuke dingen wilt verzamelen en verder wilt komen op de filmsterrenplaneet, dan is VIP worden al snel een grote wens. Dan kun je namelijk speciale VIP-kleding, -producten en -animaties krijgen. Dat VIP-lidmaatschap kost natuurlijk geld. Vanaf 3 euro kan je kind een week VIP zijn, maar de echte MSP-fans willen natuurlijk een ‘Diamond-VIP’ worden. Dat kost € 54,95. Ze zijn dan een jaar lid, krijgen 350 diamonds, 50.000 starcoins en 5 exclusieve VIP-items.

Verleiding is groot

Een veel gehoord probleem van ouders met kinderen op MSP is dat de kinderen de kosten voor zo’n abonnement van hun zakgeld willen betalen. Op zich is zakgeld bedoeld om kinderen verstandig om te laten gaan met geld en kinderen kunnen daarmee iets voor zichzelf kopen. Maar als ze hiervoor sparen, hebben veel ouders er toch een vervelend gevoel bij. Bespreek met je kind waarom je hier als ouder niet blij van wordt, bijvoorbeeld omdat:

  • De makers van MSP erop uit zijn om geld te verdienen en jouw kind proberen te verleiden om geld uit te geven.
  • Het is vaak geen eenmalige uitgave. Na een weekje lid zijn, wil een fanatieke speler meer, want als lid word je beloond. Een maandabonnement (9 euro) is zo afgesloten en daarna groeit de wens voor een ‘Gold VIP-pakket’ (€ 21,95 voor drie maanden) om te eindigen bij het jaarabonnement (€ 54,95).
  • Als je zo’n VIP-status goed vindt, bespreek dan duidelijk met je kind waar de grens ligt. Hoeveel geld mag er worden uitgegeven? Bespreek wat het maximale (maand)bedrag is. En houd je aan die regel!
  • Als je kind als argument aandraagt, dat het haar geld is en dat ze ervan mag kopen wat zij wil, leg dan uit dat je haar probeert te beschermen. Kinderen mogen bijvoorbeeld ook niet gokken, omdat het zeer verslavend kan zijn. Dit lijkt daar wel een beetje op.
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: