Home » Artikelen » Feiten over kinder-apps

Feiten over kinder-apps

Apps zijn geliefd onder jongeren, maar ook onder peuters en kleuters. Een app is een wereld op zich, waarin je je kunt vermaken, waar je iets van kunt leren of die je praktisch kunt inzetten. Hoe gebruiken ze apps en hoe zit dat met bijvoorbeeld straling? De feiten op een rij.

Apps zijn razend populair onder jongeren, maar ook onder peuters en kleuters. Een app is een wereld op zich, waarin je je kunt vermaken, waar je iets van kunt leren of die je praktisch kunt inzetten. Kort 5 feiten over apps en het gebruik van apps op een rij: 

1. Eerste app-ervaring is al vroeg

Ouders laten hun kind vaak vroeg op hun telefoon of tablet. Gemiddeld speelt een kind met zijn eerste app als hij ongeveer 3 jaar oud is. Spelen met apps wordt net als internetervaring gezien als onderdeel van de opvoeding. 71% van de ouders gaf tijdens het onderzoek App Noot Muis aan hun kind vroeg online te laten omdat het leuk en leerzaam is.

2. Jongens en meisjes houden van andere apps

Meisjes houden van schoolse werkjes, jongens zoeken entertainment. Net als in het echte leven hebben jongens en meisjes vaak verschillende voorkeuren. Wat ze gemeen hebben is dat kinderen het aantrekkelijk vinden als een app gemaakt is rondom een stripfiguur of herkenbaar karakter van televisie of film.

3. Jongeren weten goed de weg in app-stores

Waar het voor ouders soms lastig is om een geschikte app te vinden voor hun jonge kinderen, zijn oudere kinderen prima in staat op een app te vinden. 45% zegt van de jongeren zegt een app te ontdekken doordat anderen hen erop wijzen. Ook recenties van andere gebruikers zijn belangrijk.

4. Levensverwachting van een app meestal niet hoog

De levensverwachting van een app ligt vooral aan de gebruiksvriendelijkheid en of de content vernieuwd wordt. Bij apps voor jonge kinderen gelden andere criteria. Peuters en kleuters houden juist van herhaling. Bij deze jonge gebruikers wordt een app op een gegeven moment te kinderachtig of voorspelbaar en is het tijd voor wat nieuws.

5. Gevolgen van straling mobiele telefoons

Er zijn wereldwijd verschillende onderzoeken geweest naar de schadelijke gevolgen van straling van mobiele telefoons en tablets. Dat er straling is, is duidelijk. Maar wat de gevolgen zijn van veelvuldig bloot staan aan deze straling is  nog onduidelijk. Wel is het handig om, zeker bij jonge kinderen, voorzorgsmaatregelen te treffen. Meer hierover op Ouders Online.

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: