Home » Artikelen » Fietsen zonder scherm

Fietsen zonder scherm

Een paar jaar geleden had niemand bedacht dat je ook tijdens het fietsen bezig zou zijn met je telefoon. Tegenwoordig gebeurt dat volop. Jongeren - en volwassenen trouwens ook - tikken vliegensvlug berichtjes en kijken soms zelfs filmpjes terwijl ze fietsen! De app Fietsmodus, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, helpt je om je smartphone met rust te laten als je fietst.


Hoe werkt het?
Fietsmodus verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Voor je op de fiets stapt, zet je de app aan en je verdient punten voor de tijd en de kilometers die je 'smartphonevrij' aflegt op je fiets. Met die punten maak je kans op prijzen, zoals bioscoopkaartjes, een speakerboxje of een fiets. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt belonen van veilig gedrag beter bij jongeren dan het ontmoedigen van onveilig gedrag en ze confronteren met de gevaren.

Om de app te kunnen gebruiken is een internetverbinding nodig. De app gebruikt gps om te kunnen vaststellen welke afstand iemand in Fietsmodus heeft afgelegd. Nadat het aantal gescoorde punten is bepaald, worden alle gps-gegevens direct verwijderd. Er wordt dus niet bijgehouden wie waar heeft gefietst.

Gesprekstip
Bespreek eens met uw leerlingen of kind hoe zij zich gedragen op de fiets. Wat vinden zij van een telefoon op de fiets? Kijken ze weleens op hun scherm als ze fietsen en waarom en wanneer doen ze dat? Is muziek luisteren wel een goed idee of kan dat ook afleiden of zorgen voor gevaarlijke situaties?

Weetjes

• Bijna 3 op de 4 jongeren staan positief tegenover Fietsmodus en denken dat de app leidt tot minder smartphonegebruik op de fiets.
• Van de deelnemers – de app bestaat al sinds 2014 – is driekwart tussen de 12 en 24 jaar oud en de helft is tussen de 12 en 16 jaar oud.

Fietsmodus.nl, de app is gratis beschikbaar voor Android (versie 4.0 en hoger) en iOS (versie 7.0 en hoger). 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: