Home » Artikelen » Koninginnen op het internet - deel 1

Koninginnen op het internet - deel 1

Doen ze gewoon maar wat of hebben ze juist een haarscherp idee waar ze mee bezig zijn? Mijn Kind Online interviewt succesvolle jongeren over hun belevenissen op het internet en Jorick Scheerens van het Mediacollege geeft tips waar je als ouder of leerkracht over zou moeten praten met een kind dat zich online profileert. 

'Wees zo creatief mogelijk en val op'

De zusjes Melanie en Lisa Kolster (19) runnen het succesvolle Youtube-kanaal Girlsworldproblems waar ze al bijna twee jaar meidenproblemen bespreken. 'Als wij er plezier aan beleven, is het voor ons al goed.'

Op hun twaalfde begonnen ze met het maken van filmpjes. Ze kwamen op het idee toen ze een clip van Miley Cyrus zochten op internet en een filmpje vonden van twee meisjes die het nummer playbackten. 'Dat vonden we heel tof en we probeerden het ook. Het liep een beetje uit de hand en maakten er steeds meer.' Maar de zusjes hadden het druk met school en speelden ook nog eredivisie basketbal, dus rond hun zestiende stopten ze er mee.

Geen beauty
Een jaar later kregen ze toch weer de kriebels om iets te gaan doen op Youtube. Melanie: 'Lisa kwam op het idee om problemen van meiden op een grappige manier te behandelen. Bij meidenfilmpjes denk je gelijk aan een beauty, maar dat wilden we juist totaal niet.' Het geheim van hun succes zit 'm volgens Melanie dan ook in het feit dat ze comedy maken. 'Dat doen andere meisjes gewoon niet. En ik denk dat het ook meespeelt dat we zo op elkaar lijken. We zijn een drieling en hebben ook nog een broer.'

Doei haters!
Ze hadden geen bepaald doel toen ze begonnen met hun kanaal. 'We wilden 100.000 abonnees halen en dat is gelukt. Maar als wij er plezier aan beleven, is het voor ons al goed.' Op positieve reacties reageren ze altijd. 'We vinden het erg belangrijk om in contact te zijn met de kijkers. Als ze kritiek hebben, dan reageren wij daar ook op, want het kan altijd beter! Maar haatreacties verwijderen we gewoon. Doei haters!'

Leuk aan online zijn:
'Je kunt met iedereen in contact komen en leert nieuwe mensen kennen.'

Minder leuk:
'Je krijgt soms hele lelijke comments.'

Inspiratiebron:
'Jenna Marbles is te gek en maakt hele grappige video's!

Gouden tips:
• Doe iets wat jij leuk vindt om te doen, want dan heb je ook plezier bij het maken van de films.
• Wees zo creatief mogelijk en val op. Het is best lastig om met iets origineels te komen, maar aap mensen niet na.
• Zorg voor een goede camera.
• Werk samen met andere Youtubers. Zo leer je nieuwe mensen kennen.

Social media facts:
• 113.935 abonnees op YouTube  
Facebook  
Twitter

Tips van de docent
Jorick Scheerens geeft les op het Mediacollege in Amsterdam en vindt dat je het over de volgende onderwerpen moet hebben met kinderen die zich op internet presenteren:

  • Probeer de drijfveren van je kind te ontdekken. Waarom wil jouw kind een vlog maken of zichzelf op internet laten zien? Geld verdienen is natuurlijk niet de beste motivatie.
  • Toon betrokkenheid. Veel ouders denken misschien dat ze geen verstand van hebben van dit soort zaken, maar het is goed om te weten wat ze online willen delen. Ook de investering van hun tijd is interessant om te bespreken. Gaan ze nu de hele dag gamen omdat ze er filmpjes over willen maken? Praat ook over wat de impact kan zijn als ze ineens heel populair worden.  
  • Online krijg je veel en directe reacties en het is heel belangrijk dat ouders kinderen ondersteunen bij het weerbaar maken tegen bepaalde reacties. Het is belangrijk dat je ze het onderscheid leert tussen negatief commentaar – waar je het beste niet op kunt reageren – en inhoudelijke feedback.
  • Als docent kun je je leerlingen leren dat de meeste succesvolle vloggers onder contract staan en dat er een heel verdienmodel achter de meeste vlogs schuilgaat.  Het is goed als kinderen weten dat Enzo Knol heel bewust met zijn nieuwe Nikes door het beeld loopt. Of als Melanie en Lisa iets vertellen over maandverband in een vlog, dan wordt daar een merk gepositioneerd. Je moet je hier als kijker wel van bewust zijn.

Lees ook de andere artikelen in deze serie:
- Aflevering 2 met Jesse van Doren
Aflevering 3 met Britt Scholte   

 


Jeannette Jonker
Tags en rubrieken