Home » Artikelen » Maak je kind wegwijs op Facebook

Maak je kind wegwijs op Facebook

Een account maken op Facebook onder een vals geboortejaar. Officieel mag het niet, maar kinderen jonger dan 13 jaar doen het massaal. Wil jouw kind ook op Facebook? Help hier dan bij, praat er over en houd toezicht.

Vrienden ontmoeten

Facebook staat bekend als commercieel bedrijf dat zoveel mogelijk persoonlijke data van gebruikers verzamelt om reclame op maat aan te kunnen bieden. Ook eigenen ze zich de rechten toe van foto’s die worden geplaatst. En het meisje dat per ongeluk half Nederland uitnodigde voor haar feestje in Haren zal nooit meer een bericht ‘openbaar’ op haar tijdlijn plaatsen. Maar er is ook veel positiefs te melden over Facebook. Het is een plek waar je vrienden en familie kunt ontmoeten, vriendschappen kunt onderhouden en waar je grappige filmpjes, foto’s en websites kunt ontdekken. Daarnaast heeft Facebook voor leden van 13 tot en met 17 jaar speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden berichten van gebruikers in deze leeftijdscategorie niet getoond in de resultaten van zoekmachines en ook hun locaties (als ze ergens inchecken) worden niet gedeeld buiten hun vriendenkring.

Kinderen rapporteren

Vanwege de Amerikaanse wetgeving mogen kinderen jonger dan 13 jaar geen Facebook-account hebben. Maar kinderen ontwijken die regel massaal door een vals geboortejaar in te vullen. Op de website van Facebook staat vermeld dat je een gebruiker onder de 13 jaar moet rapporteren, zodat dat account verwijderd kan worden. Maar er zijn zo veel kinderen lid dat controle een onbegonnen zaak is. Wereldwijd maken nu 7,5 miljoen kinderen onder de 13 jaar gebruik van Facebook en 5 miljoen van de gebruikers is zelfs onder de 10 jaar. Momenteel zou het bedrijf onderzoeken of er een koppeling mogelijk is tussen de accounts van kinderen en ouders, om ook de jongste kinderen veilig toegang te kunnen geven.

Niet meekletsen!

Als ouder is het belangrijk dat jij je houdt aan wat ongeschreven regels. Bedenk dat je kind hier met vrienden onderling aan het kletsen is. Reageer dus niet op zijn berichten en like ze ook niet. Meng je niet in de gesprekken, maar blijf op de achtergrond. Word ook geen vriend met alle vrienden van je kind. En bedenk voordat je ergens op reageert dat alleen voor volwassen ogen bestemd is, dat jouw kind ook alles op jouw tijdlijn kan zien. Gebeurt er iets op Facebook dat niet door de beugel kan? Bespreek dit dan thuis aan de keukentafel, zonder dat een digitaal publiek meekijkt.

Jong & op Facebook

Caitlin (11) zit al twee jaar op Facebook en ze heeft opgegeven dat ze 29 jaar is. Ze heeft tussen de 100 en 200 vrienden. Elke dag kijkt ze op Facebook en ongeveer drie keer per week plaatst ze foto's of berichtjes over wat ze meemaakt.
Waarom ben je lid? ‘Het leek me leuk en iedereen om me heen zit er ook op.’
Mocht het van je ouders? ‘Ja, ze hebben me geholpen bij het aanmaken van een account en gaven me als tip dat ik alleen vrienden mocht worden met mensen die ik goed ken.’
Vrienden met je ouders? ‘Ja!’
Privacy? ‘Alleen vrienden kunnen mijn berichten zien. Ik let ook goed op wat ik erop zet. Geen gekke dingen.’
Chat je via Facebook met vrienden? ‘Nee, we zijn nooit tegelijk online. Dat doen we via Instagram.’

Merijn (11) zit ongeveer twee jaar op Facebook. Zijn leeftijd op Facebook is 17 jaar en hij heeft ongeveer 50 vrienden. Hij liket soms pagina's en kijkt naar de foto's op de pagina's die hij geliked heeft. Ook chat hij soms met een meisje uit zijn klas of met zijn broer die in Zweden woont.
Waarom ben je lid? ‘Op school hadden we stop motion filmpjes (filmpjes die frame per frame opgenomen worden, red.) gemaakt en die moesten we ergens plaatsen online. Toen ben ik lid geworden en heb ik die filmpjes op mijn Facebookpagina geplaatst.’
Mocht het van je ouders? ‘Ja, ik zat ook al op Hyves dus ik wist wel een beetje hoe alles werkte.’
Vrienden met je ouders? ‘Ja.’
Privacy? ‘Iedereen kan mij een vriendschapverzoek sturen, maar als ik iemand niet ken dan weiger ik het wel. En alleen vrienden kunnen mijn berichten zien.’ 

Tags en rubrieken
Leeftijden: 
Trefwoorden: