Home » Artikelen » Meer plezier in lezen dankzij leesapps

Meer plezier in lezen dankzij leesapps

Kinderen die leren lezen met de leesapp Letterprins lezen sneller en raken meer gemotiveerd. Plus: de beste leesapps op een rij.

"Uit onderzoek onder Letterprins-gebruikers weten we dat de game kinderen helpt met sneller lezen, ook op lange termijn. Ook zijn ze gemotiveerder om met lezen aan de slag te gaan, op school en thuis", vertelt onderzoeker Linda de Leeuw van de Radboud Universiteit.

De Leeuw ontwikkelde samen met collega's Letterprins, omdat twee betrokken ouders hun slecht lezende zoon thuis probeerden bij te spijkeren. Van school moesten ze oefenen, oefenen, oefenen. Met de gangbare leesmethoden, waaronder de veel gebruikte flitskaarten, lukte het maar niet om hun kind gemotiveerd te krijgen, laat staan te houden. Dat moest toch anders kunnen? Leuker vooral?

Ze benaderden de Radboud Universiteit Nijmegen, voortrekker in onderzoek naar leesvaardigheid bij kinderen, om mee te denken. In samenwerking met gamebedrijf Monkeybiznis is hun wetenschappelijke input nu omgezet in een leesapp die niet alleen leerzaam, maar ook leuk en aantrekkelijk is. 

"Het oefenen van woordjes is afgestemd op het leesniveau van het kind. Doet het kind het goed dan gaat het tempo omhoog", zegt De Leeuw. "Zwakke lezers tot en met het niveau van eind groep 3 kunnen beter oefenen met woordjes die goed gaan. Pas daarna heeft het zin om te focussen op wat fout gaat. Deze kennis is in de leesgame verwerkt, evenals andere onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren."

Letterprins is slechts één van de vele leesapps die op dit moment beschikbaar zijn. Volgens De Leeuw houden de meeste daarvan echter geen rekening met bijvoorbeeld de volgorde waarin letters of woorden aangeboden worden, terwijl uit onderzoek blijkt dat dat juist wél cruciaal is voor het beklijven van taal. Maar dat wil niet zeggen dat andere games geen positieve effecten hebben.

"Het blijft schipperen; een educatieve game moet leuk én leerzaam zijn, die twee gaan soms lastig samen", zegt De Leeuw. "Letterprins is bedoeld om samen met ouders te spelen, met veel van de andere games kunnen kinderen ook zelf aan de slag. Als ze daardoor enthousiast raken van taal, is dat natuurlijk prachtig meegenomen."

De beste leesapps op een rij


  • Letterprins Samen met de 'letterprins' gaat het kind op weg naar het kasteel en leert onderweg lezen. Het oefenen van woordjes is afgestemd op het leesniveau van het kind. Vanaf groep 3, ook geschikt voor kinderen met een leesachterstand en/of dyslexie. Beschikbaar voor: Apple (€3,59). De Android-versie komt later beschikbaar.
  • Kees Komma Bedoeld voor kinderen die moeite hebben met lezen. In het spel moet je boeksnippers terugvinden door wolkjes lek te prikken. Omdat er in de opdrachten zowel geschreven als gesproken woorden ontbreken, is het belangrijk te lezen én te luisteren. Vanaf groep 5, beschikbaar voor Apple en Android (gratis).
  • Letterlegger Voor de beginnende lezer. Groot pluspunt is dat niet alleen losse letters, maar ook klanken aangeboden worden. Letters en klanken worden fonetisch uitgesproken. Vanaf groep 2/3, beschikbaar voor Apple en Android (€3,99).
  • Yoleo: 'Lees-karaoke' (tegelijkertijd lezen en voorgelezen worden) met populaire jeugdboeken. Boeken zijn onder andere te selecteren op leeftijdsgroep, soort boek en leesniveau. Met het lezen en het kopen van een boek verdien je punten, waarmee je je ‘kamer’ kunt versieren. Goedkeuring van ouders is nodig voor de aanschaf. Vanaf groep 3, beschikbaar voor Apple (gratis).
  • Letter School In de Verenigde Staten al een tijdje op de markt, won de ‘Best App Ever Award 2011’ in de categorie ‘Best Educational Game’. Ook in de Nederlandse versie, met de stem van Dirk Scheele, leer je letters schrijven met fluitende stoomtreintjes, glinsterende armbanden, pluizige dieren en brommende grasmaaiers. Vanaf groep 2, beschikbaar voor Apple (€2,69).
  • Rompompom ik leer letters Net als de eerste Rompompom-app (al meer dan 50.000 keer gedownload) sluit ook deze app aan bij de kleutermethode Schatkist. Handig, omdat ze zo dezelfde schrijfwijze van letters leren. Vanaf 4 jaar, beschikbaar voor Apple en Android (€2,69).
  • Kenny Genomineerd voor de Media Ukkie Award 2013, kleuters maken kennis met schrijfbewegingen, logische reeksen, associëren van categorieën en ruimtelijke oriëntatie. Vanaf 4 jaar, beschikbaar voor Apple en Android.
  • Rootz Liefde voor lezen begint met voorlezen. Met de app Rootz kan ook van afstand voorgelezen worden, bijvoorbeeld door opa of oma, of vader of moeder die even niet thuis is. Een paar boeken zijn gratis, de rest kan je in de app kopen. Deze boeken zijn na aankoop toegankelijk voor iedereen binnen je familie-account. Alle leeftijden, beschikbaar voor Apple (eerste jaar gratis).
Annemiek Verbeek
Tags en rubrieken