Home » Artikelen » #online, politie, jeugd en internet

#online, politie, jeugd en internet

In opdracht van de politie maakte Mijn Kind Online de brochure #online, Politie, jeugd & internet. De brochure is alleen voor politiemensen. 

Brochure #online, Politie, jeugd en internet

Bangalijsten, dreigtweets en Project X zijn voorbeelden van recente gebeurtenissen waarin sociale media een belangrijke rol speelden. Om de wereld van jongeren en sociale media beter te begrijpen, is voor politiemedewerkers de brochure #online, Politie, jeugd en internet verkrijgbaar. Het boekje bevat feiten, inzichten, praktijkverhalen en tips, die allemaal bijdragen aan kennis van de digitale jeugdcultuur en de impact daarvan op de politiepraktijk.

Reageren en anticiperen

Voor jongeren zijn sociale media een vanzelfsprekendheid. Het gebruik van sociale media biedt ze mogelijkheden om te leren en om de wereld te ontdekken. Maar er zijn ook risico’s. Grenzen zijn online niet altijd duidelijk en jongeren verleggen deze ook nog eens regelmatig. Ze geven persoonlijke informatie prijs, luchten hun hart of geven zich voor de webcam letterlijk bloot. Voor de (jeugd)agent, (zeden)rechercheur, intake-medewerker, communicatiemedewerker en teamchef is het van belang hier goed op te kunnen reageren en anticiperen. In #online, Politie, jeugd en internet vinden ze feiten en inzichten die daarbij kunnen helpen.

Politie soms echt nodig

Solange Jacobsen, projectleider Jeugd en Cybercrime bij de politie: ‘Ik merk dat collega’s sociale media en hoe jongeren hiermee omgaan soms moeilijk kunnen begrijpen. Aan de andere kant zie ik ook dat jongeren op sociale media naïef zijn en de levenservaring van volwassenen goed kunnen gebruiken. En in sommige situatie de politie echt nodig hebben. Met het boekje hopen we een kloof te overbruggen.’


#online, Politie, jeugd en internet is een uitgave van de expertgroep Digikids van de politie, in samenwerking met Mijn Kind Online en mogelijk gemaakt door Digivaardig en Digibewust en het Programma Aanpak Cybercrime. 

Hoe kom je aan de brochure?

Werk je bij de politie? Je kunt de brochure vinden op Politiekennisnet (Kennis -> Jeugdtaak -> Toolbox Jeugd & Internet)

Tags en rubrieken
Leeftijden: 
Trefwoorden: