Home » Artikelen » Ons kinderpanel test: online typecursussen

Ons kinderpanel test: online typecursussen

Het aanbod van online typecursussen voor kinderen is behoorlijk groot. Steeds meer ouders en scholen willen kinderen blind leren typen. Mijn Kind Online neemt vier betaalde cursussen onder de loep.

Lou (7), Ischa (9), Roxy (11) en Doris (12) vertellen over hun ervaringen met een betaalde typecursus. 

Ducktypen 
Wat is het? Een online typcursus met oefeningen en games. Meester Warbol geeft aanwijzingen wat je moet doen tijdens de cursus. Ook beschikbaar voor scholen. 
Kosten? Vanaf € 99.95, het account is een jaar geldig. Donald Duck abonnees krijgen 25% korting. Je kunt gratis een proefles volgen. 
Looptijd cursus: Vijf tot zes maanden, het advies is om per week vijf keer een half uur te typen. 
Diploma: Ja, na het afronden van de cursus krijg je een digitaal diploma met een handtekening van Oom Donald.
Meer informatie:www.ducktypen.nl (er is ook een gratis proefles)

Dit vindt Ischa (9) ervan:
‘Je werkt bij de Duckstadkrant waar je type-oefeningen en typegames kunt doen. Daarmee win je Duckse Duiten om bij het warenhuis kleren voor je avatar te kopen en spullen voor je huis. Het is leuk om zo te leren typen. De spelletjes kun je zo vaak spelen als je wilt en ik vind het goed dat je beloond wordt voor je oefeningen. Het ziet er leuk uit met allerlei figuren uit Duckstad. Ik ben erg positief over de cursus. Eerst leer je hoe je je handen op het toetsenbord moet zetten, daarna ga je met steeds meer vingers typen. Ook gaat het tempo steeds omhoog. Als je een oefening niet haalt, moet je hem opnieuw doen om verder te komen. Dit vind ik niet erg, want zo leer ik het beter. Het gaat soms wel erg snel. Je moet blijven oefenen, ander verleer je het snel. Dus je moet wel gemotiveerd blijven.’

Squla TypeSurvival
Wat is het? Een online typcursus waarbij kinderen – vanaf groep 6 – met behulp van oefeningen, games en instructievideo’s blind leren typen. Ook beschikbaar voor scholen.
Kosten? Het is alleen beschikbaar voor leden van Squla – het online leerplatform en kost € 79,95 extra. Squla kost vanaf € 7,50 per maand per kind. Je kunt gratis een proefles volgen.
Looptijd cursus: Minimaal 12 weken en maximaal 20 weken.
Diploma: Ja, een erkend diploma met een minimale snelheid van 120 aanslagen per minuut.
Meer informatie:www.squla.nl/typecursus 

Dit vindt Roxy (11) ervan:
‘Ik oefende ongeveer drie keer per week, vaker lukte me echt niet. Het ziet er best leuk uit en in een video laten ze zien wat je moet doen. Dat is heel duidelijk. Je moet alleen wel steeds dezelfde oefeningen doen en ook de spelletjes blijven hetzelfde. Eigenlijk wisselen alleen de letters. Tijdens het oefenen, verdien je munten waarmee je voor cadeautjes kunt sparen. De typecursus hoort bij Squla, dus het is wel leuk dat je ook andere vakken kunt oefenen. Ik weet nu iets beter waar de letters zitten, maar ik kan nog niet blind typen. Je bent lang bezig voor je naar het volgende level mag, want dat mag pas als je zonder fouten typt. Ik zou geloof ik liever een cursus doen met een spannend verhaal of meer variatie.’

LOIKidzz
Wat is het? Blind leren typen door gamend te leren voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Er is ook een cursus voor kinderen van 13 jaar en ouder. Voor beide leeftijdsgroepen is er ook een dyslexievariant beschikbaar. 
Kosten? € 139,-. Je kunt gratis een proefles volgen.
Looptijd cursus: Je hebt een jaar toegang, maar je kunt het in twintig weken afronden als je 5 lessen per week doet (15-20 minuten per les). 
Diploma: Je krijgt een diploma of certificaat waarop het aantal aanslagen per minuut staan vermeld en het foutpercentage. 
Meer informatie: www.loikidzz.nl

Dit vindt Doris (12) ervan:
'Dit is een hele leuke cursus. Miss J vertelt in filmpjes precies wat je moet doen, ze leert je zelfs wat een goede typehouding is. Ook krijg je spannende opdrachten van Mister I, zoals mensen afluisteren. Bij de cursus zit ook een pakket met stickers om je toetsen af te plakken en een 3D-bril. Het is eigenlijk meer dan een typecursus, want er zitten ook veel spelletjes in verwerkt. Ik leerde best snel, maar ik brak mijn elleboog tijdens het testen. In de twee weken dat ik het deed, heb ik wel tien letters blind leren typen. Als ik uit het gips ben, ga ik het gelijk weer doen.'

 

TypeTopia
Wat is het? Een online typecursus die wordt afgesloten met een officieel examen Computertypen. Er is ook een dyslexievariant beschikbaar en er zijn speciale opties voor scholen.
Kosten? Vanaf € 139,-, maar je kunt ook gratis een proefles volgen.
Looptijd cursus: Als je 5 dagopdrachten per week doet – van 15 tot 20 minuten per stuk – heb je de cursus in 20 weken afgerond. Bij 3 dagopdrachten per week duurt de cursus 34 weken.
Diploma: Ja, je krijgt na het behalen van je examen een diploma thuisgestuurd.
Meer informatie: www.typetopia.com

Dit vindt Lou (7) ervan:
‘Het verhaal was heel cool. Ik moest helpen om de wereld te redden door veel letters te typen. Dat deed ik in het begin elke dag, maar later lukte het me niet meer zo vaak. Na een tijdje vond ik het ook niet zo leuk om steeds dezelfde oefeningen te doen. Ik kreeg ook een ruimtebox opgestuurd om mijn toetsenbord mee af te dekken. De cursus ziet er leuk uit, want het is helemaal in een ruimtesfeer. Ik ken al een paar letters uit mijn hoofd, maar ik ben nog niet klaar.'

Gratis aanbod

Er zijn online ook gratis proeflessen of type-oefeningen te vinden, een overzicht:

Tags en rubrieken