Home » Artikelen » Please like me!

Please like me!

Geliefd om te doen met vrienden: een filmpje opnemen met de app Musical.ly. Mijn Kind Online zocht uit wat voor app dit is en waarom tieners het massaal omarmen.

Wat is Musical.ly voor app?
Het is een ‘lip sync-app’, net als het populaire Dubsmash, met als belangrijk verschil dat Musical.ly ook een social medium is. Je kiest een liedje dat je wilt playbacken in de muziekbibliotheek en maakt een opname. Klaar? Dan kun je filters toevoegen en eventueel monteren. Als je tevreden bent, kun je je ‘musical’ privé opslaan of juist delen met iedereen (via deze app en andere sociale media). Iedereen doet vooral het laatste, want het verzamelen van hartjes lijkt belangrijk voor veel gebruikers. De mensen met veel likes en volgers worden uitgelicht en er is een ranglijst met ‘Top musers’. Op deze lijst staan bijvoorbeeld BabyAriel (15) en Jacob Sartorius (13), beiden hebben miljoenen fans en zijn heuse Musical.ly-sterren.

Wie gebruiken het?
Vooral meisjes, vanaf ongeveer 8 jaar tot 16 jaar, maar ook jongens doen het. Als je musicals bekijkt via de functie ‘mijn stad’, valt gelijk op dat er veel jonge gebruikers zijn. In de gebruiksvoorwaarden staat vermeld dat Musical.ly geen gegevens wil verzamelen van kinderen onder de 13 jaar, maar dat gebeurt wel. Alleen als je als ouder meldt dat jouw kind jonger is, dan zullen ze het account van je kind afsluiten en de gegevens verwijderen. 

Wat is er zo leuk aan?
Volgens een aantal gebruikers die Mijn Kind Online heeft ondervraagd, is het vooral grappig om te doen met vrienden en vriendinnen. Je neemt met elkaar of alleen een grappig filmpje op en daar reageren je vrienden, klasgenoten en bekenden weer op. Het is een soort muzikale cabaretvoorstelling, compleet met danspasjes en gebaren. 

Wat zijn de risico’s?

  • Sommige teksten die kinderen zingen zijn seksueel getint en vaak hebben die kinderen geen idee wat ze playbacken of waar ze zo sexy op staan te dansen.
  • Het is soms ongemakkelijk om de musicals te bekijken, want ook al worden de filmpjes openbaar gedeeld, het is alsof je stiekem in iemands slaapkamer staat te gluren terwijl hij of zij voor de spiegel staat te dansen.
  • Ook doet het verzamelen – of uitblijven – van likes en eventuele reacties op een optreden natuurlijk iets met de gebruiker. Leuke reacties kunnen goed zijn voor iemands zelfvertrouwen, maar een negatieve reactie kan pijnlijk zijn.
  • Een filmpje kan uitgelicht worden en dan kan een kind zichzelf ineens terugzien in een promotiefilmpje van de app, bijvoorbeeld op Facebook of YouTube.

Gesprekstips voor ouders en leerkrachten:

  • Welke musicals kijk jij graag en waarom vinden ze die juist leuk?  
  • Welke opname van jezelf vond je heel geslaagd en waarom?
  • Laten ze hun musicals allemaal staan of delete ze ze ook weer na een tijdje?
  • Wat voor reacties krijg je op je optredens? Wat vind je daarvan?
  • Hoe sla jij je filmpjes op? Privé of openbaar? 

Lees meer over de vraag ‘Is Musical.ly wel of niet verantwoord? Kan het kwaad als mijn dochter van 8 filmpjes van zichzelf post?’ Lees het antwoord op Mediaopvoeding.nl

Illustratie: Yvette van Diepen

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: