Home » Artikelen » Praten over cyberpesten

Praten over cyberpesten

Wanneer je als ouder vermoedt dat je kind gepest wordt, is het raadzaam om een gesprek aan te gaan. Het is belangrijk om te weten wat pesten eigenlijk is en wat je het beste kunt doen in het geval van pesten via internet: cyberpesten, of digitaal pesten.

Er zijn verschillende vormen van online pesten:

  1. Anoniem berichten achterlaten met vervelende teksten of foto’s. Bijvoorbeeld een telefoonnummer online zetten met de mededeling dat je dit kunt bellen voor gratis seks.
  2. Intimiderende mailtjes met scheldpartijen via chat, email of sms. Bijvoorbeeld een mail met de mededeling dat iemand niet op school mag komen en anders in elkaar wordt geslagen.
  3. Online bestellen van producten voor iemand anders, bijvoorbeeld een erotische gids of een proefabonnement.

Reageren op pesterijen via internet verschilt niet wezenlijk van wat je doet om pesten in het 'echte' leven aan te pakken. Ouders en leerkrachten moeten optreden tegen de daders, praten met alle betrokkenen en kinderen beschermen. Veel kinderen durven het niet te vertellen tegen volwassenen. Ze verwachten van hen geen effectieve hulp.

Een goede manier om je kind te behoeden voor cyberpesten is er met hem of haar over praten. Maar hoe doe je dat?

6 tips om het gesprek met je kind aan te gaan: 

 

  1. Grijp situaties uit het dagelijks leven aan om een gesprek te beginnen, zoals een televisieprogramma, een artikel of een situatie op school.
  2. Ga naast  je kind zitten en vraag hem om jou wegwijs te maken op Twitter, Facebook of andere plekken waar hij vaak is. Je kunt dan ongedwongen vragen stellen over wat daar gebeurt.
  3. Gebruik humor. Vraag je kind naar grappige situaties of filmpjes en gebruik deze als aanleiding voor een gesprek.
  4. Voorkom gezichtsverlies van je kind. Als hij ergens niet over wilt praten, laat dat dan zo.
  5. Kies altijd een gesprekssituatie waar je elkaar niet recht in de ogen hoeft te kijken, bijvoorbeeld naast elkaar in de auto.
  6. Probeer het niet altijd beter te weten, maar stimuleer een kind zelf hardop na te denken over zijn eigen situatie of probleem.

 Meer lezen over digitaal pesten? Bekijk onze brochure.

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: