Home » Artikelen » Proefje: schimmels kweken

Proefje: schimmels kweken

Van 7 tot en met 18 oktober is het Kinderboekenweek. Alle boeken en activiteiten hebben als thema ‘Raar maar waar’ en staan in het teken van natuur, techniek en wetenschap. Dus de komende twee weken is het tijd voor explosieve proefjes en spannende experimenten. Op internet zijn veel proefjes te vinden. Mijn Kind Online zet een aantal leuke op een rij. 

Schimmels kweken is eigenlijk heel gemakkelijk: het gaat helemaal vanzelf en je hebt al snel resultaat. Het is ook nog eens heel leerzaam, want je steekt van alles op over voeding en biologie. De veranderingen van het eten lenen zich ook uitstekend om vast te leggen in een blog, vlog of animatie. 

Stap 1
Laat kinderen thuis of op school een aantal etenswaren ‘op kweek zetten’. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld een boterham, een stukje kaas of een stukje fruit op een schaaltje leggen of in een glazen potje stoppen. 

Stap 2
Gedurende een aantal weken observeren de kinderen de veranderingen en leggen ze dit vast in tekst en beeld. Het leukste is om dit ook elke paar dagen te fotograferen, zodat ze het veranderingsproces later kunnen terug zien. 
Verdiepingstip: laat ze de resultaten publiceren op een blog, in een vlog of in een animatie. Die kunnen ze bijvoorbeeld maken met de app Animation Creator - waarmee je het later ook versneld af kunt spelen. 

Stapje extra
Voor oudere kinderen kan dit nog een stapje ingewikkelder. Kunnen ze ook de verschillen waarnemen als ze het eten onder verschillende omstandigheden bewaren? Leg bijvoorbeeld één boterham in de koelkast en eentje daarbuiten. Krijgt de ene boterham meer schimmel dan de andere? Of maak een stukje kaas vochtig en bewaar het andere juist op een droge plaats. Schimmelt er eentje significant eerder dan de ander? Hoe komt dat? 

Meer weten?
Bekijk deze video van Schooltv over schimmels en bacteriën in je eten en ontdek wat er gebeurt als je voedsel bederft. Of doe inspiratie op met deze video van Lucas uit groep 5: 

 

Meer proefjes doen? Lees ook onze tips over zelf lipbalsem maken of explosieve proefjes 

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: