Home » Artikelen » Samen spelen is leuker

Samen spelen is leuker

Samen op de Wii Kinect of op Minecraft is óók mediaopvoeding. Maak ook van gamen iets leuks (en leerzaams). Onze tips.

  • Kies games die passen bij de leeftijd van je kind

Wat voor televisieprogramma’s en films geldt, geldt ook voor games en apps: het is belangrijk dat ze aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van je kind. Voor jonge kinderen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er geen seks en geweld in voorkomt. PEGI, een Europees classificatiesysteem (een soort Kijkwijzer) voor games, geeft aan vanaf welke leeftijd een game veilig is. De PEGI-leeftijdsaanduiding zegt niet of het spel geschikt is voor je kind, of je kind al iets met het spel kan en of het leuk en leerzaam is. Een manier om zelf leuke en geschikte samenspeelgames voor kinderen vanaf twee jaar te vinden, is het installeren van de gratis kinderbrowser MyBee (www.mybee.nl). Ook op mediaopvoeding.nl en weetwatzegamen.nl staat veel informatie over geschikte games.

  • Kies games die bedoeld zijn voor meerdere spelers tegelijk

Gamen met kinderen betekent vooral: samen ontdekken, laten zien hoe het werkt en hoe je steeds weer een stapje beter kunt worden, een niveau hoger komt – want dat is het mooie en unieke van games. Vanaf een jaar of vier, vijf kun je al multiplayergames (spellen met meer spelers) met ze beginnen te spelen. Denk aan eenvoudige racespelletjes als Mario Kart op de DS of de Wii. Een paar jaar ouder en ze zijn toe aan games met iets ingewikkelder spelregels. Bijvoorbeeld Wii Party, Kinect Adventures en de app iPawn van Jumbo, met o.a. ‘levend’ ganzenbord.

  • Kies voor ‘ouderwetse’ gezelschapsgames

Vanaf een jaar of acht, negen jaar hebben kinderen minder behoefte om samen met ouders te gamen. Ze kunnen zelf lezen en schrijven en spelen het liefst graag met vriendjes of vriendinnetjes in online gamewerelden zoals Habbo en Panfu. Maar wat het altijd goed blijft doen, zijn games die veel weg hebben van ouderwetse gezelschapsspelletjes. Denk maar aan de populaire apps Wordfeud en Draw Something. Dit zijn makkelijke games, die leuk zijn om samen te spelen.

  • Speel zelf ook eens een online spelletje mee

Online games die je speelt in een groep of community, zoals World of Warcraft, Battle Field en GoSupermodel, hebben een grote aantrekkingskracht op tieners en pubers. Over het algemeen stellen die er weinig prijs op als ouders zich daarin mengen. Maar de uitzondering bevestigt de regel. Zo zijn er ouders die mee gaan spelen om te ervaren wat hun kind aanspreekt. Voordeel: je weet precies waar zoon of dochter het over heeft als hij/zij over nieuwe belevenissen in die virtuele wereld vertelt. Dus, als je kind het toelaat: speel mee. Probeer samen zo ver mogelijk in Minecraft te komen, creëer samen avatars in GoSupermodel. Of kijk op z’n minst mee en stel geïnteresseerde vragen. 

  • Praat samen over games

Het voordeel van samen gamen is dat je ziet wat je kind bijvoorbeeld aan commerciële boodschappen tegenkomt in een spel. Makers van games willen geld verdienen. Gratis apps , hoe leuk ook, bevatten vaak commerciële boodschappen die uitnodigen om extra functies te kopen. Ook in online gamewerelden als Habbo en GoSupermodel worden kinderen voortdurend overgehaald hun zakgeld uit te geven. En omdat steeds meer kinderen een eigen telefoon hebben met mobiel internet, kunnen bedrijven via online games rechtstreeks zaken met ze doen. Verdiep je in het verdienmodel van een game en praat er samen over. Hoe wordt het geld verdiend? Welke ‘trucs’ worden gebruikt? Bespreek dat met je kind.

  • Stimuleer je kind om zelf een game te maken 

Waarom uren besteden aan Boggle Flash of Runescape als je zelf in die tijd samen een nieuwe game kunt maken? Stimuleer de creativiteit van je kind en neem hem mee naar de GameStudio van Het Klokhuis (http://gamestudio.hetklokhuis.nl). Met de GameKit kunnen kinderen snel en makkelijk zelf games bouwen, andere spellen veranderen of er extra levels aan toevoegen. Help je kind als dat nodig is. De smaak te pakken? Koop GameMaker4, een boek en cd waarmee kinderen vanaf 10 jaar in eenvoudige stappen zelf games leren maken, en neem het samen door.

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: