Home » Artikelen » Schat zoeken 2.0

Schat zoeken 2.0

Wat zijn leuke gps-speurtochten? Mijn Kind Online selecteert vijf spannende avonturen waarbij je - samen met je kind - met behulp van gps-coördinaten zoekt naar een verborgen schat ergens in de natuur. 

 

Een gps-speurtocht of ‘geocaching’ is een moderne manier van schat zoeken. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone met gps-functie.

Hoe werkt het?
Eerst maak je een account aan op www.geocaching.com of www.geocaching.nl en download een van onderstaande geocache apps. Vervolgens ga je op zoek naar een geschikte speurtocht. Je kunt op geocache code zoeken, een kaart bekijken of je adres invoeren. Je krijgt informatie te zien over de inhoud van de tochten, de moeilijkheidsgraad en de populariteit. Hebben jullie een leuke tocht gevonden? Volg de aanwijzingen, gebruik je kompas om de schat te vinden en ga op pad. De schat bestaat meestal uit een doos met allerlei voorwerpen erin. Het is altijd een verrassing wat je gaat vinden. Je mag voorwerpen toevoegen of ruilen. Er is wel een gouden regel: verplaats de schat niet en vertel aan niemand waar hij ligt.

Een keuze maken
Sommige speurtochten zijn erg lastig en te moeilijk voor kinderen. Het is belangrijk om te kijken naar de moeilijkheidsgraad van de speurtocht. Lees in het logboek welke ervaringen andere schatzoekers hebben gehad. Een overzicht van een aantal spannende geocache-speurtochten die geschikt zijn voor kinderen:

1.     De Schat van Schenkenshul
Waar? Hoenderloo, Gelderland
Omschrijving: Tijdens een stormachtige nacht in 1842 hebben de gebroeders Schenk het zilver uit een klooster gestolen. De broers zijn opgepakt, maar het zilver ligt nog ergens verstopt in het bos. Gelukkig hebben ze aanwijzingen in het bos geplaatst, dus je kunt de schat nog terugvinden. Ontrafel de aanwijzingen en vind de schat! 
Code: GC11RCB
Link

2.     Word Gediplomeerd Detective Cacher
Waar? Haarlemmerliede, Noord-Holland
Omschrijving: Ga tijdens een tocht door het bos op zoek naar de dief van een diamantenschat. In verschillende bomen heeft de dief sporen achtergelaten. Als je de sporen vindt en meer te weten komt over de identiteit van de boef, dan kunnen jullie de schat vinden.
Code: GC25AJ7
Link

3.     De Berkabouter
Waar? Dennendijkse bossen, Noord-Brabant
Omschrijving: In de Dennendijkse bossen kun je op bezoek gaan bij de Berkabouters. Deze kabouters stellen vragen en helpen jullie zo om achter de exacte coördinaten van de schat komen. Code: GCW694
Link

4.     Planetenpad
Waar? Uddel, Gelderland
Omschrijving: Een leerzame wandeltocht door het melkwegstelsel, waarbij je vanaf de verste planeet Neptunus langs alle andere planeten richting de zon loopt. Iedere meter die je aflegt,  brengt je 900.000 kilometer dichter bij de zon. Onderweg komen jullie afbeeldingen van de planeten tegen.
Code: GC1XCQE
Link

5.     Bob en zijn vriendjes
Waar? Doorn, Utrecht
Omschrijving: In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kun je een Bob de Bouwer-speurtocht doen. Met hulp van de gegeven aanwijzingen kunnen jullie op zoek gaan naar de gereedschapskist van Bob.
Code: GC2M4EC
Link

Geocaching apps
Wil je overal en altijd toegang hebben tot gps-tochten? Zet dan een van deze apps op je smartphone of iPad.

Geocaching Intro
iPhone & iPad (gratis)
Android (gratis)

Geocaching
iPhone & iPad (9,99 euro)
Android (8,99 euro)

C:geo
Android (gratis)

 

 

 

Loes Ligtenberg
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: