Home » Artikelen » Snapchat voor ouders

Snapchat voor ouders

Sociale media maken het ontzettend eenvoudig om non-stop met elkaar te kletsen. Er zijn diverse apps beschikbaar om mee te chatten, maar tieners kiezen steeds vaker voor Snapchat. Wat maakt Snapchat zo aantrekkelijk? 

 •  Met Snapchat stuur je heel gemakkelijk foto’s en korte filmpjes naar je vrienden.
 • Daarbij geef je zelf aan hoe lang de persoon - aan wie je de foto of het filmpje stuurt - het beeld mag zien. Na die tijd wordt het beeld automatisch verwijderd. Het timer-knopje zit linksonder in het scherm.
 • Je kunt foto’s en filmpjes ook bewerken. Wil je een filter toevoegen? Swipe dan na het maken van de foto naar links.
 • Met emoticons maak je je bericht nog leuker. Klik op het vierkantje rechts boven in het scherm en kies uit honderden verschillende tekentjes, variërend van hartjes en smileys tot hamburgers en ballonnen.
 • Voeg tot slot nog een grappige tekst of tekening aan je afbeelding toe. Voor tekst klik je op het T’tje rechts bovenin. Om te tekenen, klik je op het potloodje helemaal in de rechterhoek, er verschijnt dan een kleurenpalet waaruit je zelf een kleur kunt kiezen.
 • De app biedt ook inhoudelijke content aan via Snapchat Discover en Snapchat Verhalen.

Snapchat Discover
Als je in de app naar links swipet kom je bij Snapchat Discover. Hier kun je artikelen bekijken van bijvoorbeeld CNN en National Geographic. Deze functie is vooral leuk en leerzaam voor de wat oudere kinderen. Elke dag vernieuwt de content. Je kunt nieuwsberichten ook doorsturen naar vrienden en vriendinnen; heb je nog meer onderwerpen om over te chatten.Snapchat Verhalen
Een andere leuke functie is Snapchat Verhalen. Je kunt ze zelf samenstellen met je vrienden en Snapchat bundelt ook berichten met hetzelfde onderwerp, zoals bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal of een concert van Justin Bieber. Je kunt ook ‘snaps’ van bekende mensen volgen, zoals enzoknol of kwebobob. 

Wie gebruikt het?
Ruim 1,9 miljoen Nederlanders hebben Snapchat geïnstalleerd (juni 2015, Telecompaper). Vooral tieners maken gebruik van de app: 71% van de 12 tot 19-jarigen heeft de app op zijn telefoon.

Dit vindt Julia (15) van Snapchat:
“Ik vind Snapchat echt leuk, je kunt foto’s en video’s zo maken dat je er altijd mooi op staat. Je stuurt een foto die iemand maar een paar seconden kan zien, daarna verwacht je er natuurlijk eentje terug. Je moet wel oppassen, want iemand kan altijd een printscreen maken. Ik stuur daarom nooit foto’s die te ver gaan!”

Wat zijn de valkuilen?
Omdat een foto of filmpje maar een paar seconden te zien is, denken veel mensen dat het veilig is om spannende (bloot)foto’s naar elkaar te sturen met deze app. Maar let goed op, want er zijn meerdere trucs om de timer-functie te omzeilen. De ontvanger kan namelijk altijd een schermafbeelding maken als de afbeelding zichtbaar is en er bestaan ook apps waarmee je de foto’s en filmpjes toch kunt opslaan. Pas dus goed op met wat je stuurt! 

Gesprekstips 
Bespreek met je kind op welke manier hij of zij Snapchat gebruikt. Enkele vragen die je kunt stellen:

 • Wat is de leukste foto die je hebt ontvangen/verstuurd?  
 • Kun je laten zien hoe je een foto of filmpje bewerkt?  
 • Stuur je weleens een bericht naar een onbekende? Waar let je dan op?
 • Ken je trucs om de timer-functie bij Snapchat te omzeilen?
 • Welke alternatieven voor Snapchat ken je? 

Benieuwd naar Snapchat? Installeer de app en probeer het eens uit:
iPhone gratis  
Android gratis  

 

 

Tags en rubrieken
Leeftijden: 
Trefwoorden: