Home » Artikelen » Spelend leren programmeren met Ruby

Spelend leren programmeren met Ruby

Linda Liukas (29) uit Helsinki schreef en illustreerde het boek Hello Ruby. Een avontuurlijk sprookje waarin ze de basis van programmeren uitlegt aan kinderen van 5 tot 10 jaar. Mijn Kind Online sprak met haar over het belang van computational thinking.

Op welke leeftijd zouden kinderen moeten starten met het leren van digitale vaardigheden? "Kinderen van twee of drie jaar gebruiken al digitale tools en zouden daar dus eigenlijk ook iets over moeten leren. Aan de andere kant is hun kindertijd zo kort en waardevol dat we ze niet moeten motiveren om achter een scherm te zitten. Daarom heb ik ook een boek gemaakt en geen app of website. Ik vind het wel belangrijk dat kinderen vanaf vijf jaar leren over computers en technologie, maar dat kan ook zonder een computer te gebruiken."

Wat wil jij kinderen vanaf vijf jaar leren over computers?
"Ik zou met ze praten over techniek en de invloed van computers. Sommige ouders snappen zelf niet zo goed hoe computers werken of ze kunnen het niet uitleggen. Probeer samen uit te zoeken hoe het werkt. Stel vragen aan je kind en toon interesse voor wat ze doen. Het grote geheim van programmeurs is dat zij het ook vaak niet weten. De techniek verandert voortdurend, dus je moet nieuwsgierig blijven en het zelf uitzoeken."

(Foto Maija Tammi)

In je boek schrijf je over het belangrijk van computational thinking. Wat is dat precies?
"Het zijn de basisprincipes die je moet begrijpen om een computer te kunnen aansturen. Zoals grote problemen opdelen in kleine problemen, patronen herkennen en stap-voor-stap plannen maken. Het gaat verder dan programmeren en komt vooral neer op logisch nadenken en problemen oplossen. Programmeertalen zien er over tien jaar vast heel anders uit, maar de basisprincipes blijven waarschijnlijk de volgende honderd jaar hetzelfde."

Kun je een voorbeeld geven hoe die basisprincipes in het onderwijs aan de orde zou kunnen komen?
"Deze zomer starten we met een Hello Ruby-zomerkamp in Helsinki waarin we dit gaan uitproberen. Elke dag heeft een thema, zoals bijvoorbeeld recycling. We bespreken dan waarom dit belangrijk is, en praten over hoe computers ons kunnen helpen. We bedenken sorteer-algoritmes en fantaseren hoe we een vuilnisbak kunnen omtoveren tot computer en wat het dan allemaal zou kunnen. Computerkunde moet geen vak op zich moet worden, het is vakoverstijgend."

Welke digitale vaardigheden moet een kind kennen en kunnen voor zijn twaalfde?
"Een kind moet weten dat technologie overal om ons heen is. Ook als je later geen programmeur wordt, dan krijg je ermee te maken. Als we mensen en computers goed laten samenwerken, kunnen we allerlei vervelende problemen in de wereld oplossen. Openstaan en nadenken over de mogelijkheden die de technologie ons kan bieden, is belangrijk. En het besef dat je zelf dingen kunt creëren in plaats van ze alleen te consumeren. Privacy is ook een belangrijk onderwerp waar kinderen meer over moeten weten. Hoe navigeer je in een wereld van enen en nullen waar alles permanent online staat? Daar moet je mee leren omgaan."

Jij hebt in je Tedtalk gesproken over de poëzie van programmeren. Kun je dat uitleggen?
"Als programmeren een taal is die we onze kinderen willen leren, dan moeten we het ook op verschillende manieren aan ze kunnen leren. Je leert een taal namelijk niet alleen door de grammatica te leren. Je leert een taal door het te gebruiken; door verschillende soorten teksten te schrijven en te lezen. Bij programmeren is dat niet anders. Je moet het in verschillende verbanden gebruiken. Voor mij is het spannends aan programmeren dat je je eigen kleine universum kunt scheppen. Zelf vond ik leren programmeren ontzettend saai, maar toen ik het ging zien als mogelijkheid om zelf iets te bouwen met de regels die ik verzon, ging er een wereld voor me open. "

Wat zijn jouw favoriete programmeerapps?
"Bomberbot en Hopscotch vind ik goed en ik raad Code.org en Csunplugged.org ook aan. Voor Hello Ruby zijn we ook bezig met het maken van kleine speelse oefeningen voor kinderen. Deze zomer zullen we die op onze website plaatsen.

Meer lezen over Hello Ruby of op zoek naar activiteiten voor in de klas? Kijk op Helloruby.com/nl

Tags en rubrieken