Home » Artikelen » Surfen is leren

Surfen is leren

Computers oefenen een grote aantrekkingskracht uit op kinderen, zoveel is zeker. Is het voor baby’s vooral nog een fascinerend apparaat, met mooie knopjes en lichtjes, al heel snel leert een kind dat je met zo’n computer hele leuke dingen kunt doen. Internetten bijvoorbeeld.
Surfen is leren voor jonge kinderen

Aantrekkelijk

Al voor de allerkleinsten zijn er informatieve, leerzame of gewoon vrolijke websites vol spelletjes en filmpjes. Het is niet alleen zinvol, maar ook leuk om als ouder samen met je peuter of kleuter de wondere wereld van het internet te ontdekken. Hoe pak je dat aan?

Peuters op het web

Zelfs hele kleine kinderen, die nog helemaal niet kunnen lezen of schrijven, brengen tijd op het internet door. Uit onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat twee- en driejarige peuters die al actief zijn op het internet respectievelijk ruim één en twee uur per week achter de computer zitten. De ouders die hun kind stimuleren om op ontdekkingsreis te gaan op het internet, zeggen dit te doen omdat ze bang zijn dat hun kind anders een achterstand op zal lopen. Nu zal dat wel meevallen, gezien de snelheid waarmee kinderen leren, maar feit is dat internetten kinderen met geheel nieuwe vaardigheden in aanraking brengt, zoals slim zoeken en behendigheid met muis en toetsenbord.

Samen doen

Als ouder kun je je bij het internetgedrag van jouw peuter of kleuter op verschillende manieren opstellen. Je kunt je kind zelf zijn gang laten gaan en slechts op de achtergrond een oogje in het zeil houden. Dan is het wel verstandig om een kinderbrowser te installeren. Weliswaar kan een kind dat zelf nog niet kan lezen en schrijven, en zich vooral bezighoudt met ‘aanklikken’ nog niet zoveel kwaad aanrichten, zoals ongewenste sites bezoeken, maar een kinderbrowser maakt dat je écht op de achtergrond kunt blijven en niet zo snel hoeft in te grijpen. Je kunt er ook voor kiezen om samen met je kind achter de computer te gaan zitten en websites te bezoeken. Zo kun je je kind meer leren in plaats van het zelf te laten ontdekken. Het is bovendien heel gezellig om samen een internetspelletje te doen of om een filmpje te kijken. Bij kinderen boven de vier kunnen ouders een restrictieve rol spelen. Een kleuter kan soms al aardig bedelen om op de computer te mogen. Je kunt je kind vertellen hoe lang het achter de computer mag en welke sites het wel en niet mag bezoeken. Door het onderwerp internetten bespreekbaar te maken, leg je de basis voor een gezonde computerverstandhouding met je kind.

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: