Home » Artikelen » Tablets voor kinderen

Tablets voor kinderen

Kinderen zijn dol op tablet pc's. Het gemak van de vingerbediening (swipen) is groot en het aanbod van aantrekkelijke apps voor kinderen groeit snel. Wat moet je als ouder weten over tablets?

Bij 7 % van de ouders is nu al een iPad in huis, dit zijn vooral hoogopgeleide ouders. Ook smartphones zijn nu nog vaker bij hoogopgeleide ouders aanwezig. Wordt het kinderen nog vaak verboden om aan de mobiele telefoon van hun ouders te zitten, de iPad geldt in veel gezinnen als speeltje waar kinderen wel gebruik van mogen maken. Een verklaring kan zijn dat er veel kindvriendelijke apps beschikbaar zijn.

Touchscreens zijn makkelijker 

Waar onervaren kinderen op een muisgestuurde computer op websites al snel stranden en zonder volwassen hulp niet verder komen, blijken ze een stuk behendiger met smartphones en tablets Ook als ze dat nog nooit gedaan hebben. Vingerbesturing is voor kinderen logisch en snel te leren. Wanneer kinderen ouder zijn en ervaren computergebruikers, vervalt dit verschil.

Touchscreens houden aandacht langer vast 

Zelfs bij hyperactieve kinderen blijkt dat touchscreens de aandacht van kinderen langer vast houden.  Ook blijkt een smartphone of tablet minder vaak vast te lopen dan een computer. De navigatie is makkelijker en je kunt heel snel uit het probleem komen door op de grote knop te drukken en zo terug te gaan naar het beginscherm.

Duurdere tablets zijn duurzamer

Het is een lastige afweging of je een budget of duurdere tablet aanmoet schaffen. Voordeel van een duurder tablet is dat de prestaties en snelheid hoger is. Bovendien gaan ze vaak langer mee en raken minder snel verouderd. Maar het prijsverschil tussen een duur en een goedkoop tablet is erg groot Je zult dus zelf een afweging moeten maken. Kinderen hebben vaak ongelukjes waardoor er krassen ontstaan op het scherm of het tablet valt. Bij een goedkoper tablet is vervanging door verlies of schade eenvoudiger.

iOs en Android geschikt voor jonge kinderen

Jonge kinderen willen voornamelijk spelletjes doen op een tablet. De meeste spellen zijn niet beschikbaar op alle besturingssystemen. iOS en Android zijn de besturingssystemen waar de meeste spellen op gespeeld kunnen worden.  iOS is momenteel alleen beschikbaar voor Apple iPad.

Tips om je iPad of Android tablet kindvriendelijk te maken

Windows geschikt voor oudere kinderen

Een tablet met een windows besturingssysteem is handig omdat deze ook voor studie gebruikt kan worden. Wel gaat de besturing door een Windows OS  ten koste van de gebruiksvriendelijkheid en wordt de besturing wat ingewikkelder. Een tablet dat draait op Windows OS is compattible met een PC of laptop. Powerpoint of Outlook kunnen gewoon draaien op zo’n tablet. Maar wil je hem het liefst gebruiken voor spelletjes, dan is dit geen aanrader. Veel populaire spelletjes kunnen hierop niet gespeeld worden.

Veel nieuwe tablets gericht op de kindermarkt

Door de grote populairiteit van tablets onder kinderen, zijn er nu ook speciale kindertablets te koop. Ze zijn wat kleurrijker en steviger. Bovendien zijn ze alleen te gebruiken voor apps geschikt voor kinderen.

Vinci:

Een echt tablet, maar speciaal voor kinderen gemaakt  Met handige handvaten om hem goed vast te houden. De tablet is bedoeld voor kinderen tot 5 jaar en is Engelstalig. De tablet heeft een scherm van 800 x 480 pixels en draait op Android 2.3. Hij heeft een eigen app store, waarin je spelletjes, boeken en filmpjes kunt vinden. Kinderen kunnen op verschillende niveau’s spelen.  Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. http://www.vincigenius.com/

Leap Pad:

Een stuk goedkoper is de Leap Pad, bedoeld voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Met deze tablet kun je ook foto’s en video’s maken en deze bewerken. Hij heeft een 5-inch touchscreen en een resolutie van 480 x 272 pixels. www.leapfrog.com

Child Pad:

Net op de markt en de goedkoopste is de Child Pad. Deze tablet heeft een compact design en draait op Android. Je hebt toegang tot de Kids App Store van AppsLib, die veertien categorieën speciaal voor kinderen biedt. De tienduizend apps bestaan onder andere uit games, entertainment, communicatie, multimedia, boeken, strips, sport en nog veel meer. www.childpad.us

 

Tags en rubrieken