Home » Artikelen » Techniek in de hoofdrol

Techniek in de hoofdrol

Project Prep, het nieuwste boek van Niki Smit, gaat net als haar andere boeken over mode, geluk en liefde, maar dit keer is er ook een belangrijke rol weggelegd voor technologie. Hoofdpersoon Isabel leert programmeren en maakt haar eigen app. Een interview met de schrijfster.

Vind je het belangrijk dat jonge meiden hun weg vinden in de technologie?
"Ja, want alles om ons heen draait om technologie. Meiden maken daar ook veel gebruik van, kijk maar hoeveel tijd zij besteden aan vlogs, Instagram en Snapchat. Het is natuurlijk nog leuker om zelf dingen te creëren. Het geeft ook veel vrijheid als je door kennis van code zelf aan de slag kunt gaan. Het idee voor dit boek kreeg ik van technologieondernemer Janneke Niessen. Zij ziet dat weinig vrouwen op dit moment carrière maken in technologie. Het is dus belangrijk dat we jonge meiden nu enthousiast maken zodat ze later op leuke plekken aan de slag kunnen."

Hoe stimuleert Project Prep jonge meiden om aan de slag te gaan met coderen?
"Je kijkt mee met Isabel als zij zelf haar mode-app maakt, je ziet welke obstakels ze tegenkomt en hoeveel energie, lol en zelfvertrouwen ze er van krijgt. Van tevoren heb ik research gedaan op Instagram om te peilen hoe meiden tegenover technologie stonden. Ze gaven toen aan dat het niet hun interesse had. Er wordt vaak nogal ingewikkeld gedaan over programmeren, terwijl het leren van een nieuwe taal minstens net zo moeilijk is. Veel meiden geven na het lezen van mijn boek aan dat ze iets met technologie willen gaan doen. Ik denk dat ze door dit verhaal de toepassingen van technologie in het dagelijks leven beter zien."

Hoe zie jij de modemeiden in de toekomst aan de slag gaan met digitale media?
"Ik denk dat er meer ruimte komt voor eigen initiatieven en dat modemeisjes nog meer eigengereid, ondernemend en onafhankelijk zullen zijn. Ik was vorige maand bij de #ChapterFridayInstaClass van Yara Michel van ChapterFriday.com. Het viel me op dat deze jonge generatie in de mode veel samenwerkt. Op internet red je het niet als je op een troon gaat zitten. Meiden werken samen, delen kennis en stimuleren elkaar enorm. Ik vind dit een superleuke en leerzame ontwikkeling."

Wat zijn jouw favoriete mode-apps?
"Ik volg vooral veel modemerken, ontwerpers, illustratoren en modemeisjes op Instagram. Het is toch te leuk dat je meiden uit New York, Parijs, Berlijn en andere steden dagelijks kunt volgen? Tien jaar geleden moest ik echt naar Parijs of New York om nieuwe trends op te snuiven. Nu kan ik dat gewoon op de bank doen met mijn telefoon. Ook mijn visuele stijl wordt continu gevoed door Instagram en Pinterest."

Wil je meer weten over Project Prep? Kijk op Preptheproject.com. Project Prep van Niki Smit (uitgeverij De Fontein, € 14,99, 10+)

 

Midja van Hulsen
Tags en rubrieken