Home » Artikelen » Twitter voor kinderen

Twitter voor kinderen

Ook voor kinderen kan Twitter heel leuk zijn. Een stoomcursus.

Stoomcursus Twitter voor kinderen

Wat is Twitter?

Bij Twitter plaats je tweets, berichtjes van maximaal 140 tekens (20 minder dan een sms). Iedereen die dat wil, kan je tweets lezen (tenzij je je account op slot zet). Je kunt niet je eigen pagina vullen met foto's en filmpjes. Een Twitternaam, een klein fotootje dat bij elke tweet verschijnt en een korte omschrijving (bio), dat is alles. Je leert anderen vooral kennen door de tweets die ze sturen.

Twitter is leuk

Er zijn mensen die twitteren dat ze een boterham met pindakaas eten – lekker belangrijk. Wel leuk: mensen die vertellen over de film die ze hebben gezien, of die een link sturen naar de leuke online-game die ze ontdekt hebben. Iemand met precies jouw muzieksmaak woont misschien wel aan de andere kant van het land (of de wereld), maar via Twitter vind je elkaar gemakkelijk.

Twitter is handig

Toen er laatst een grote treinstoring was, boden mensen elkaar via Twitter een lift aan. Soms lees je dat iemand concertkaartjes over heeft. Is je Wii-console kapot of zoek je een filmpje voor een spreekbeurt? Grote kans dat je via Twitter hulp krijgt.

Voorbereiding

Wat heb je nodig?

Twitternaam. Beter niet je hele eigen naam. SterreV kan wel, sexy_Sterre is niet verstandig.
Wachtwoord. Voor jou goed te onthouden, maar voor een ander niet makkelijk te raden. Minstens 8 tekens, gebruik hoofd-, en kleine letters en ook cijfers of andere tekens.
Een profielfoto, waarmee jouw tweets herkenbaar zijn. Dat hoeft niet je hele gezicht te zijn: 1 oog kan ook, of je schaduw, of je kat.
Een korte omschrijving (bio) van jezelf. Bijvoorbeeld iets over je muzieksmaak of waarover je graag wilt twitteren.

Je kunt deze dingen het beste van tevoren met je ouders overleggen.

Nu kun je op www.twitter.com een account aanmaken.

Zo hou je het veilig

  • Zet geen persoonlijke gegevens als adres en telefoonnummer in je bio of in tweets.
  • Zorg dat er onder 'Settings' géén vinkje staat bij 'Add a location to your tweets', vooral niet als je twittert op je mobieltje. Anders kunnen anderen precies zien waar je bent.
  • Zet – zeker in het begin – juist wèl een vinkje bij 'Protect my tweets'. Dan twitter je achter een slotje. Zo kunnen mensen je tweets pas lezen als je ze accepteert als 'follower'.
  • Twitter nooit zomaar 'Ik ben op vakantie'. Inbrekers twitteren ook!

Aan de slag

Je kunt natuurlijk een tweet sturen en afwachten wie 'm leest. Je kunt ook tegen iemand iets zeggen. Dan begin je met @ en dan de twitternaam. Bijvoorbeeld @hetklokhuis, @jeugdjournaal of @NicoletteVanDam. Dan weet Nicolette dat je het tegen haar hebt en kan zij reageren.

Twittervrienden

De mensen van wie jij graag berichtjes wilt lezen, ga je volgen. Als zo iemand geen slotje op z'n account heeft, klik je gewoon op 'follow'. Als er wel een slotje is, klik je op 'send request'. Die persoon moet dan eerst toestemming geven. Begin bij twitteraars die je echt kent en kijk wie in hun lijstje staat.

Soms zitten er rare vogels tussen de twitteraars. Als iemand jou wil volgen, maar je vertrouwt het niet, kun je die persoon 'blocken'. Bespreek zoiets ook even met je ouders.

Hoe wordt het leuk?

Voor Twitter gelden de standaard internetregels: niet roddelen, niet schelden, niet SCHREEUWEN, beleefd en aardig zijn, zeker tegen mensen die je niet kent.

Het wordt echt leuk als je reageert op een opmerking of een link die je interessant vond. Bedank mensen daarvoor, of stuur zo'n opmerking door naar je eigen vrienden. Zet daar dan even bij: (via @NicoletteVanDam), of zet: RT (retweet) @NicoletteVanDam vóór een opmerking of klik op het Retweet-knopje. Dan weet iedereen dat jij het een goede opmerking vond, maar dat Nicolette 'm verzonnen heeft.

Als je zelf een goede tip hebt, kun je die natuurlijk ook doortweeten.

Privé

Een tweet aan @NicoletteVanDam kan toch door iedereen gelezen worden. Voor echte privé-boodschappen kun je beter een DM (direct message) sturen. En als je met de klas een afspraak wilt maken om naar de film te gaan, is Whatsapp misschien handiger.

# = Hashtag

Voor bijzondere onderwerpen gebruiken twitteraars vaak een #, een hashtag. Bijvoorbeeld #SeriousRequest, #Top2000, #HarryPotter7 of #mediawijsheid. Als je op zo'n hashtag klikt, krijg je een lijstje met tweets over dat onderwerp. Daarmee kun je dus snel nieuwe mensen vinden met dezelfde interesses.

Een speciale hashtag is #DurfTeVragen voor dringende verzoeken: Mijn fiets is gejat, heeft iemand 'm gezien? Of: Ik heb mijn Mp3-speler in de trein laten liggen, wie wil even kijken of-ie er nog ligt? Of: Ik wil graag een eigen website, wat is een goede en goedkope host? Leuk, je krijgt dan soms tips van totaal onbekende mensen.

Je begrijpt dat je deze hashtag beter niet kunt gebruiken bij de vraag wat je op je brood zult doen... Dat kan je volgers kosten!

Carla Desain
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: