Home » Artikelen » Voorlichting over sexting - tips voor scholen

Voorlichting over sexting - tips voor scholen

Meldingen over problemen rond sexting blijven toenemen, aldus HelpWanted.nl. Mijn Kind Online zet de beschikbare voorlichtingsmaterialen op een rij. Zodat je vervelende situaties kunt voorkomen en weet wat je kunt doen als het toch misgaat.  

Meldingen over problemen rond sexting blijven toenemen, aldus Helpwanted.nl. Mijn Kind Online zet de beschikbare voorlichtingsmaterialen op een rij. 

Wat is sexting?
Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten via een mobiele telefoon of sociale media. Het kan dan gaan om teksten, foto’s of filmpjes. Een concreet voorbeeld is een naaktfoto delen met een ander – via Whatsapp, Snapchat of Instagram. Dat gebeurt meestal in goed vertrouwen, maar vaak wordt zo’n beeld toch verspreid via sociale media en eenmaal online is het lastig om verdere verspreiding te voorkomen. Met deze voorlichtingsmaterialen kun je kinderen of leerlingen informeren over de risico’s van sexting.
 

E-lespakket 'Online...Weet wat je doet'
Afzender:
HelpWanted
Voor wie? Leerlingen uit groep 8 van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs
Wat is het? Een digitale les over de risico's rond sexting met voorlichtingsvideo's, een handleiding en werkbladen. Er is ook informatie beschikbaar over grooming en kinderporno. 
Meer lezen? 
Op de algemene website van HelpWanted kun je anoniem ongewenste seksuele ervaringen melden en zijn er handleidingen beschikbaar om bijvoorbeeld een foto te verwijderen. Het e-pakket is te vinden op de scholenpagina
Kosten: gratis

Les Sexting & Grooming
Afzender:
 Gemeente Amsterdam, Qpido en de politie
Voor wie? Leerlingen uit groep 8 van het primair onderwijs en klas 1 & 2 van het voortgezet onderwijs 
Wat is het? Na het kijken van de film Nienke - over een meisje dat te maken krijgt met sexting en grooming - is er ruimte voor discussie en opdrachten in de klas. Ook vertelt een agent van de zedenpolitie over de strafrechtelijke kant van dit onderwerp. Veel jongeren of kinderen weten namelijk niet dat ze een strafbaar feit plegen als ze ‘voor de grap’ een naaktfoto delen.
Meer lezen? Op de website van Qpido staat veel informatie over sexting (
van veelgestelde vragen tot een mogelijkheid om te chatten met een hulpverlener). 
Kosten: gratis in Amsterdam, daarbuiten vanaf € 210,- per les. 

Verhaal en korte film Sukkel voor de liefde
Afzender: 
Sense in samenwerking met Rutgers en Soa Aids Nederland
Voor wie? Leerlingen vanaf de derde klas van het voortgezet onderwijs
Wat is het?  In 2014 kwam de bundel Verhalen voor onder je kussen uit over de wensen en grenzen van jongeren. In het boek staan zes korte verhalen (van o.a. Caja Cazemier en Manon Sikkel) en twee strips. Het verhaal Sukkel voor de liefde van Daniëlle Bakhuis gaat over sexting en  is ook verfilmd (en te bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=n803u8M7UN8).  Het verhaal en de film zijn zeer geschikt om te lezen of te bekijken als aanleiding om over dit onderwerp te praten in de klas. 
Meer lezen? 
Het boek is uitverkocht, maar gratis te downloaden
Kosten: gratis 

Lespakket Internetsoa.nl
Afzender:
Mijn Kind Online in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep en Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering & Ziektepreventie (NIGZ)
Voor wie?
Jongeren van 12 tot 18 jaar
Wat is het? Een lespakket bestaande uit acht lessen over flirten via internet om risico's bespreekbaar te maken en om jongeren te laten nadenken over seksuele grenzen op internet. De lessen bevatten oefeningen om in de klas te doen en veel achtergrondinformatie voor docenten. 
Meer lezen?
www.internetsoa.nl 
Kosten: gratis 

Lang Leve de Liefde 
Afzender: Soa Aids Nederland
Voor wie? Er zijn drie verschillende lespakketten: voor leerlingen van de onderbouw, de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor het MBO
Wat is het? De leerlingen worden in verschillende lessen geinformeerd over liefde, relaties en seksualiteit. Door middel van een leerlingenmagazine, een dvd en een e-learningomgeving voor leerlingen leren ze veilige keuzes te maken en grenzen aan te geven en te respecteren. Met uitgebreide docentenhandleiding en een apart website over lesgeven in de liefde. 
Meer lezen? www.langlevedeliefde.nl
Kosten: € 15,- voor de dvd en €0,95 per leerlingenboekje. 

Onuitwisbaar
Afzender: WE CAN Young Tilburg heeft deze campagne opgezet samen met jongeren
Voor wie? Leerlingen groep 8 primair onderwijs en voortgezet onderwijs
Wat is het? Jongeren wijzen leeftijdsgenoten op de mogelijke gevolgen van sexting via de website. Daar staan de do’s and don’ts van jongeren én professionals overzichtelijk gepresenteerd, video's over sexting en er zijn zelfontworpen posters over dit onderwerp te downloaden.  
Meer lezen? www.onuitwisbaar.nu
Kosten: gratis 

 

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: