Home » Artikelen » Wat kost dat eigenlijk?

Wat kost dat eigenlijk?

Er zijn volop leuke dingen te doen met een mobiele telefoon. De allernieuwste ringtones erop zetten. Of leuke games downloaden. En wat dacht je van het kopen van credits voor Habbo? Maar voor je het weet gaat al je zakgeld er aan op – en meer. Een overzicht van de populairste diensten én de kosten.

1)      Wat… 

TVOH, TMF Awards: populaire tv-programma’s onder kinderen en jongeren. Ook omdat de kijkers via sms’jes zelf mogen meebeslissen wie de winnaar wordt. Ook populaire radioshows verdienen aan spelletjes via sms veel geld.  

… kost dat eigenlijk?

Het addertje is dat je betaalt voor dat ene sms’je, maar óók ‘per ontvangen bericht’ (POB). Vaak is dat 70 cent, het maximale toegestane bedrag. Dat betekent dat je met (meestal) twee keer een ontvangen sms’je al op 1,40 euro zit. En dat in het geval van Idols elf live shows lang! Dat is al gauw 15 euro per Idols-seizoen, en omdat kinderen vaak meerdere keren stemmen zijn ze nog veel duurder uit. Plus de kosten van de verzonden sms’jes.  

2)      Wat…

coole diensten voor je mobiel. Niet alleen worden kinderen op tv verleid tot het met ‘slechts één smsje’ aanmelden voor een abonnement, bijvoorbeeld voor Astro TV. Ook via banners op internet, gericht op jongeren,  worden ze continu lekker gemaakt. Met een aanbieding van een ‘gratis’ ringtone bijvoorbeeld. De Consumentenautoriteit doet regelmatig onderzoek naar de populairste kinder- en jongerenwebsites omdat ze vermoeden dat die banners bevatten die onjuiste of onvolledige informatie geven. Kinderen worden gevraagd zich aan te melden voor ringtones, wallpapers, games of minimovies (vaak met een prijs als lokkertje) en zitten vervolgens aan een duur sms-abonnement vast.

…kost dat eigenlijk?

De aanbieders van sms-diensten rekenen een paar euro per item. Drie nieuwe snufjes per week is al snel € 9. Sms- en downloadkosten komen daar nog bij. Dat tikt lekker aan. Kinderen met een prepaidkaart zien hun tegoed in rap tempo afnemen, jongeren met een abonnement wacht een onaangename verrassing.

Het probleem van deze diensten is dat het abonnementen voor onbepaalde tijd zijn en het soms bijna onmogelijk is je weer af te melden. Bijna altijd zijn de voorwaarden nauwelijks leesbaar. Sommige aanbieders bedienen zich zelfs van valse trucs. Neem de aanbieder die na de welkomstboodschap per sms (met daarin de gegevens voor het afmelden) een vervolgsms stuurt. Dit vervolgsms’je wist de eerste boodschap, waardoor je niet meer beschikt over de afmeldcode.

3)      Wat…

het kopen van credits voor je favoriete virtuele wereld, zoals Habbo of Stardoll.com. Op die sites kunnen ze hun virtuele ‘ik’ aankleden zoals ze zelf willen, hun kamers inrichten als droomkamer en alles kopen wat ze willen. Althans, wanneer ze bereid zijn daar ook in echte euro’s voor te betalen.

…kost dat eigenlijk?

Het slimme van sites als Habbo en Stardoll is dat je er gratis op kunt spelen, maar alleen tot een bepaald niveau. Als je die écht mooie spulletjes wilt, of die échte designerschoenen, dan zul je met je zakgeld credits voor meubi’s (op Habbo) of stardollars (op Stardoll) moeten bijkopen. Je kunt die credits, lekker gemakkelijk, via sms aanschaffen.

Voor 6 Habbo Credits betaal je € 1,10. Daar komen de kosten van je sms’je bij. Je mag maximaal voor € 16,00 per week aan credits kopen. Wil je bijvoorbeeld een ‘sfeerverlichter’, dan zit je daar al snel doorheen. Kosten: 12 credits. Niet voor niets zijn er dieven actief op Habbo, die meubels proberen te stelen. In 2007 werd voor het eerst een dief aangehouden; hij had voor 4000 euro aan meubels gestolen.   

 4) Wat…

Chatten of appen op je mobiel is en blijft enorm populair onder kinderen. Want wat is er relaxter dan non-stop communiceren met je vrienden? Een groot nadeel van 24 uur per dag online zijn, is dat het veel data kost en dat is prijzig als er geen gratis wifi in de buurt is. 

… kost dat eigenlijk?

Om overal en altijd online te kunnen zijn, heb je een abonnement met internettoegang nodig of een prepaid simcard met databundel. Online toegang via een abonnement kost bij KPN bijvoorbeeld € 20,- per maand voor 500 MB en bij Vodafone krijg je dezelfde hoeveelheid data voor € 15,- bij een abonnement van 2 jaar. T-Mobile biedt simcards aan vanaf € 4,95 voor 100 MB. Zodra je meer downloadt dan mag volgens je bundel, wordt je internet vertraagd of moet je een nieuwe bundel kopen. Bij games en filmpjes verbruik je de aangeboden hoeveelheid data best snel. 

 

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: